f1

2016.04.30. 13:16

Alonso: A Forma-1-nek nincs szüksége a hősökre

A kétszeres világbajnok véleménye jelentősen eltér Lewis Hamiltonétól.

Kovács Noémi

Fotó: McLaren

Megoszlanak a vélemények a Forma-1 legújabb biztonsági irányáról, ami a versenyzők fejének védelmében részlegesen vagy akár teljesen zárttá tenné a pilótafülkét. Az Orosz Nagydíj első szabadedzésén vitte pályára a Red Bull azt a védőplexis megoldást, ami jelentős mértékben eltér a Ferrari Halo-rendszerétől: a Milton Keynes-i istálló ugyanis nem a versenyző feje fölé építene egy védőburkot, hanem a pilótafülke elülső részére.

Lewis Hamilton ugyanakkor azt nyilatkozta a minap, hogy a Forma-1-hez mindig is hozzátartozott a veszély vállalása, amit szerinte minden versenyző hajlandó vállalni, aki valaha is autóba ült vagy épp ülni fog. A brit versenyző úgy gondolja, hogy pontosan ez a veszély-faktor az, ami egy kis plusz fűszert ad a szériának. Nos, Alonso ezt nem így gondolja.

"Szerintem a biztonság a legfontosabb, jelenleg nincs szükségünk hősökre a Forma-1-ben. Rengeteg balesetet láthattunk az elmúlt néhány évben, talán az összes haláleset a Forma-1-ben és más kategóriákban fejsérülések miatt következett be. Semmi szükség arra, hogy bárki megsérüljön emiatt a jövőben, amikor itt van rá a megoldás. Úgy tűnik legalábbis, hogy van megoldás, szóval vezessük is be!" - kezdte a spanyol pilóta.

Alonso egyébként azon a véleményen van, hogy a Red Bull védőplexis fejlesztése egyelőre jobbnak tűnik a Ferrari által alkotott Halo-rendszernél, bár kizárólag az FIA-nak van joga eldönteni azt, hogy melyik kerüljön bevezetésre, melyik működik a legjobban és melyik szolgálja legjobban a biztonsági törekvések érdekeit.

"Bíznunk kell az FIA döntésében. Ők rendelkeznek az összes szükséges információval arról, hogy melyik jobb, kényelmesebb, biztonságosabb - rengeteg olyan tényező van, amiről nekünk nincsenek kielégítő ismereteink. Kívülről nézve talán a Red Bull megoldása jobbnak tűnik, legalábbis esztétikai szempontból, de az FIA a legjobbat fogja választani. Azt viszont remélem, hogy még több választási lehetőség lesz majd, hiszen még eléggé az elején járunk a dolognak, és fontos, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Ez tényleg egy szükséges elem, ami remélhetőleg már a következő szezontól bevezetésre kerül." - tette hozzá Alonso.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!