f1

2016.04.30. 12:37

Itt vannak az új motorszabályok!

Törlik a zsetonrendszert, redukálják a költségeket és a motorok számát.

Kovács Noémi

Fotó: McLaren

Az FIA megerősítette és a Motorsport Világtanács már el is fogadta a pénteki nap folyamán kidolgozott szabályokat - amiket egyébként Bernie Ecclestone is támogat. Három fő területen lesz változás a következő évtől kezdve.

A költségek terén már 2017-től 1 millió euróval fog csökkenni a motorok ára, míg 2018-2020 között már 3 millió euróval kevesebbe fog kerülni 1-1 erőforrás - amiből egyébként a jövőben már csak 3-3 darabot használhatnak el fejenként a versenyzők egy szezon során.

2017-től eltörlik a zsetonrendszert, így szabadabban lesznek fejleszthetők a motorok, inkább az erőforrások súlyát, teljesítményét illetve 2018-tól kezdve a turbónyomást fogják némileg megregulázni amellett, hogy 2018-tól már egy hanggenerátort is be kell majd építeni a kipufogórendszerbe. Emellett a gyártókat kötelezik arra, hogy a független csapatokat is lássák el erőforrásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!