Gazdaság

2016.05.02. 18:27

Lendületben az ingatlanpiac - Szombathelyi helyzetkép a csok után

Szombathely - Minden csok-bírálat ellenére egyedi és óriási lendületben van már az ingatlanpiac. Hasznos információk a tájékoztató napról.

Bakos Ágnes

Jórészt fiatal párok érkeztek a fórumra, sokakat érdekelt, hogyan tudnak élni az ingatlanvásárlási támogatásokkal. - Hibernált állapotából éledt az ingatlanpiac, az elmúlt másfél évben olyan mértékű fellendülés mutatkozott, hogy a szakértők is csak kapkodták a fejüket - így fogalmazott Rutai Gábor, az egyik ingatlanközvetítő vezető elemzője. A piacot egyrészt a sok elmaradt tranzakció mozgatja, másrészt a jegybanki alapkamat csökkentésével egyre többen szeretnének ingatlanba fektetni, és ehhez jöttek a kormányzati támogatási programok, mint a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok. Már kimondható: a kínálati piac keresletire fordult. - Kevés új lakás épült, azokat pillanatok alatt elkapkodták, a maradék pedig megdrágult, van, ahol nyolc-tíz százalékkal - mutatta az országos adatokat az elemző. Vas megye kiugrik a sorból: itt tavaly ősz óta csak 0,8 százalékos volt az áremelkedés ebben a szegmensben.

Persze jóval nagyobb arányú drágulások is megfigyelhetőek, hosszabb távon: Oladon a panellakások négyzetméteréért két éve még 150 ezer forintot kértek, most 196 ezer forint körül van az ár. - A szombathelyi jó piac - így fogalmazott Rutai Gábor. Rendhagyó, de a befektetők „nem kopnak ki" a piacról - mondta az elemző. Szombathelyen 27 százalékos a befektetői ingatlanvásárlás, ez egyébként országos összehasonlításban nem magas arány. A piaci várakozások szerint ahogy épülnek az új lakások, úgy jelennek meg a csok-os vásárlók. - Minden eset egyedi - ezt a tanulságot emelte ki Fülöp Krisztián hitelszakértő. Vas megyében fontos, hogy az ausztriai állás után igazolt társadalombiztosítást nem fogadják el a bankok. Leszögezte, hogy a csok gyerekcipőben jár. Hitelintézetenként is vannak eltérések, és nem egyszerű az igazolások beszerzése sem a csok-igénylőknek. Mindenképpen szakértő közreműködését javasolja Fülöp Krisztián. Ahogy Krencsey Igor is: a szombathelyi polgármesteri hivatal építési osztályvezetője szerint minden építkező kérjen szakértő segítséget - már az építkezés bejelentéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!