Életmód

2016.05.05. 14:34

Újragondolt kifestőkönyv felnőtteknek - A káromkodás jót tesz az egészségnek?

Christine Rail szerint nem létezik jobb feszültséglevezető módszer egy égbekiáltó káromkodásnál. Technikáját ezért felnőtteknek szóló színezőbe öntötte.

Perei Dóra

A felnőtteknek szóló kifestőkönyvek világszerte hatalmas sikernek örvendnek, de mi történik, ha a művészi alkotások létrehozása mégsem éri el a kívánt célt? A New York-ban élő Christine Rail megelégelte, hogy a könyvesboltokban kapható színezőkben kizárólag mandalák, állatok és növények illusztrációjából válogathat. Szerinte az egyhangúság egy idő után inkább feszültségfokozó, mintsem feszültségoldó tevékenység.

"Az egész úgy kezdődött, hogy mintegy levezetésképpen gyakran firkálgattam csúnya szavakat a noteszembe, a hátterüket pedig kiszíneztem.  Később aztán arra gondoltam, milyen jó volna, ha a terápiás élmények mellett tanulhatnék is valamit. Ezért kutakodni kezdtem az ősi karibi szitokszavak után, amiket annak idején sokat hallottam a nagyapámtól. Kiderült, hogy még a káromkodások között is rengeteg jövevényszó van az angol, a holland, az indián, az afrikai és a dél-amerikai kultúrából. Így született meg a nem mindennapi kifestő könyv."

A könyv ábráit oldalra döntve ábrázolják, így a jobb- és balkezesek egyaránt használhatják. A lapok újrahasznosított papírból készülnek, ami megakadályozza a filctoll átütését. Az ábrák nehézségi fokozata szintén különböző: némelyiket egy ültő helyünkben kiszínezhetjük, míg egyesekhez több idő kell. Bónuszként pedig az ábrák mellett feltüntették az adott szitokszó jelentését, illetve szinonimáit a különböző népek nyelvein. Kifestésükhöz nem kell tapasztalt művésznek lennünk, sőt, drága felszerelésekre sincs szükségünk.

A kifestőt sokan illették provokatív jelzővel, ugyanakkor a pozitív visszajelzések mérföldekkel lehagyják a negatív véleményeket.

Rai szerint teljesen felesleges pironkodnunk, hiszen a nyelvjárásba a csúnya szavak is beletartoznak, kultúrától vagy társadalmi helyzettől függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!