Nemesvámos

2016.05.07. 18:59

Az egészség és az ínyencségek találkozása

Nemesvámos – A Csalán Egyesület helyi gazdákat és termelőket látogató, azok tevékenységeit bemutató kirándulásának legutóbbi helyszíne Dávidné Kéri Márta tökmagkrém-birodalma volt, ahol minden résztvevő megbizonyosodhatott róla, hogy az ínyenc fogásoknak igenis van helye az egészséges étrendben.

Leitner Vera

Dávidné Kéri Márti csak sorolja az összetevőket: tökmag, rukkola, lenmag, napraforgó, pitypang, szőlőmag, dió, s úgy tűnik, nincs vége a sornak, mindig akad egy újabb kreatív magkészítmény, melyet az egészségesebb étkezés érdekében megálmodott. Hogy a tökmag és az abból készült krémek ennyire sokoldalúan ízesíthetők és még több formában felhasználhatók, azt a túra résztvevői sem sejtették, mikor elindultak a nemesvámosi kirándulásra. A legtöbb, egészséges életmód iránt érdeklődő ember tudja, hogy az olajos magvak fogyasztása elengedhetetlen, hiszen nagyban támogatják – többek között – a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működését. A Dávid család is az egészséges táplálkozás miatt kezdett el a magos krémekkel és olajokkal foglalkozni annak idején.– A különböző magok, a len-, a napraforgó- és a tökmag, de a dió és a szőlőmag is rendkívül magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak, ezért lenne fontos, hogy minden ember étrendjében rendszeresen helyet kapjanak valamilyen formában – véli Márti.

Dávidné Kéri Márta ízelítőt is adott a Csalán-túra keretében érkezett látogatóknak, s közben készségesen mesélte el, melyik növény milyen jótékony hatással bír

–Szerencsére egyre tudatosabbak az emberek, nyitottak az egészség és az újdonság felé.  A családi vállalkozásban sokféle növénnyel dolgoznak, ezek nagy részét maguk termesztik meg, amikor pedig külső forrásból származó növényre van szükség, figyelnek rá, hogy csak helyi alapanyagokkal dolgozzanak. Szinte magától értetődő módon nem használnak sem adalékanyagokat, sem tartósító szereket. Márti számára fontos a fenntarthatóság, a környezet és a helyi táj értékeinek megőrzése. Ennek megfelelően nemcsak a konyhában, hanem a kertben is otthonosan mozog; a zöldségkrémkészítés mindkét szerepet megköveteli. A gondos munkának pedig meg is van az eredménye; legutóbbi sikerként például a Földművelésügyi Minisztériumba hívták meg őket az első Kárpát-medencei Élelmiszer-előállítók Konferenciájára, mely amellett, hogy nagy megtiszteltetés, valódi elismerés is volt Mártiék számára.– A családom rengeteget segít, nélkülük nem menne – mondja mosolyogva Márti, s valóban: egy kisvállalkozás fenntartása, mely ennyire sokoldalú, temérdek szervezést, s nem utolsósorban munkát igényel. Azonban szavai és lelkesedése alapján úgy tűnik, ez a Dávid család számára inkább életmód, mint teher.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!