Hírek

2016.05.11. 19:40

Már szívják a vérünket - A kullancsok által okozott vírusos agyhártyagyulladás kivédhető

Megyei körkép - A védőoltásoknak köszönhetően jelentősen csökkent a kullancs által okozott fertőző agyhártyagyulladások száma, de a Lyme-kór ellen nincs vakcina. A megelőzés a legbiztosabb megoldás.

Simán Klára

A kullancsok számos betegséget okozhatnak, de ezek közül kettő van, amely jelentéskötelezettséggel terhelt: az egyik a vírusos agyhártyagyulladás, a másik a Lyme-kór. (Emberről emberre ezek nem terjednek.)

- A kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltás bevezetése óta igen jelentősen csökkent a betegség gyakorisága - jelentette ki dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészség-ügyi Főosztályának vezetője. A megyei tiszti főorvos azt is elmondta: a vakcina három alapoltással ad védettséget, de ötévente ismétlő oltást javasolnak. A tapasztalatok alapján azoknál is van - bizonyos fokú - védettség, akik ezt az emlékeztető, a védelmet megújító oltást nem kapják. (Idősebb korban egyébként is csökken a fogékonyság minden fertőző betegséggel szemben.) Az agyhártyagyulladás kezdeti tünetei közül a legjellemzőbb a magas, 39-40 fokos, csillapíthatatlan láz, esetleg tudatzavarral társulva, a további tünetek egyébként a stroke tüneteihez hasonlóak. Ezzel a kullancs-betegséggel Vasban évente átlagosan 5-10 (tavaly kettő) beteget regisztrálnak. Lyme-kórt általában 100-150 embernél jelentenek be Vas megyében évente.

A kullancs csípése ellen megfelelően zárt ruházattal és riasztó spray-vel lehet védekezni, az életünk múlhat rajta - tudja ezt dr. Vig Károly is (Fotó: Szendi Péter)

- A Lyme-kórt egy Borrelia törzsbe tartozó baktérium okozza, így ha időben felfedezik, antibiotikummal gyógyítható. Azonban csupán az esetek 50-60 százalékában tipikusak a tünetek, a többinél akár rejtve is maradhat a baj - hangsúlyozta dr. Stánitz Éva, aki hozzátette, hogy mind a szakirodalomban, mind a pácienseket ellátó orvosok között előfordulnak szakmai viták a betegséggel (és gyógyíthatóságával) kapcsolatban, és a népegészségügyi statisztikákból is hiányozhatnak olyan Lyme-betegek, akiket nem tudnak azonnal diagnosztizálni - ez is bizonytalanságot okoz egészségügyi körökben. A rovar csípését célszerű megelőzni. Riasztó spray-k (bőrre, ruházatra) és zárt öltözet főként a csalitosban ajánlott.

Az országban egyébként a Nyugat-Dunántúlon, az Alpokalján él a legtöbb fertőzött kullancs: Vas mellett Zala megye és Sopron környéke a legveszélyesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!