Sport

2016.05.13. 19:55

Történelmet írtak judóban

Pápa - Kiválóan szerepeltek, mondhatni, sporttörténelmet írtak a Bakony Judo Klub párosai a horvát judoszövetség által szervezett nyílt formagyakorlat-versenyen: a pápai judokák két arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet szereztek.

Haraszti Gábor

A horvátországi Rijekában tartott nemzetközi megmérettetésen a házigazdákon kívül szlovén, román, olasz és magyar sportolók versenyeztek. A magas színvonalú versenyen 26 páros mutatta be formagyakorlatát, Magyarországot a Bakony Judo Klub versenyzői képviselték, akik a szokásos remek eredményekkel öregbítették Pápa és az ország hírnevét.

Mezei Lajos, Farkas Zoltán, Pillér Gábor, Mezei Csaba és Gajdosi Győző sikeresen szerepelt a horvátországi judoversenyen Fotó: BakonyJudo Klub

A dobások formagyakorlatában kilenc páros indult. A Mezei Csaba és Mezei Lajos alkotta duó aranyéremmel gazdagodott, míg Pillér Gábor és Gajdosi Győző párosa ötödik helyezett lett. A földharc formagyakorlatában hat duó nevezett, ebben a kategóriában a Mezei testvérek ezüst-, míg Farkas Zoltán és Gajdosi Győző bronzérmet szerzett. Az önvédelem formagyakorlatában is született pápai aranyérem, ez is Mezei Csaba és Mezei Lajos nevéhez fűződik. A horvátországi kirándulásról a két aranyérmet szerző Mezei Csaba azt mondta, sokáig emlékezetes marad számukra a verseny, hiszen már az odaútjuk is meglehetősen kalandosra sikeredett.

- Sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán tatamira tudunk-e állni. Négy autóval indultunk útnak. Sajnos az egyikkel lerobbantunk, így az utolsó 100 kilométert döcögve tudtuk csak megtenni, végül az utolsó pillanatban érkeztünk meg a helyszínre, melyet többször is módosítottak, így azt sem volt egyszerű megtalálni - elevenítette fel az eseményeket a Bakony Judo Klub edzője, versenyzője.

- Ha nehezen is, de megérkeztünk a csarnokba, ahol büszkén mondhatom, sike-rült sporttörténelmet írnunk, ugyanis magyar páros még soha nem tudott ezen a bajnokságon aranyérmet szerezni. Nem titok, hogy Horvátországban horvát bírók előtt szinte lehetetlen a hazai versenyzőket felülmúlni, ez most nekünk mégis sikerült - fogalmazott Mezei Csaba.

Mint mondta, 2015-ben nagyon lepontozták őket, és akkor a horvát párost hozták ki elsőnek, idén viszont szinte hibátlan gyakorlatot mutattak be, amivel meggyőző fölénynyel bizonyultak a legjobbaknak. - Szerencsére most nagyon kijött a lépés. A formagyakorlatokat úgy sikerült bemutatnunk, ahogy azelőtt talán soha. Szinte mindennap gyakoroltunk, a pici hibákat is ki tudtuk küszöbölni, így a dobások formagyakorlatában 10, az önvédelem formagyakorlatában pedig 80 pontos különbséggel végeztünk az élen - fűzte hozzá a tapasztalt cselgáncsozó.

A Bakony Judo Klub edzőjétől megtudtuk: május 16. és 22. között az egyesület kilenc trénere részt vesz a tatai International Judo Federation elnevezésű nemzetközi edzőtáborban, majd az utánpótlás számára a hagyományos nyári övvizsgák következnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!