f1

2016.05.16. 11:04

Horner megvédi Ricciardo taktikáját

Christian Horner szerint Daniel Ricciardo háromkiállásos stratégiájának volt a legjobb esélye a győzelemre.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ricciardo a szintén háromszor kiálló Sebastian Vettellel versenyzett a győzelemért, ám végül mindkettőjüket megverte a kétkiállásos Max Verstappen és Kimi Räikkönen. Horner azonban elmondta, azért rakták Ricciardót, aki a verseny első szakaszában vezette a futamot, három kiállásra, mert úgy érezték, így van a legnagyobb esélyük legyőzni a Ferrarit.

„Amint Sebastian elment Carlos Sainz mellett és tisztán tudott autózni, nagyon erős tempót ment, sokkal jobbat, mint mi, és nyilvánvalóan a három kiállás mellett döntöttek” – magyarázta Horner. „Taktikai döntést kellett hoznunk ekkor, hogy lekövessük-e Vettelt az egyik autónkkal – az éppen jobb pozícióban lévő autónkkal, amelyről úgy véltük, győzelemre esélyes, és a három kiállás mellett döntöttünk végül. Úgy tűnik, a Ferrari is ugyanezt a döntést hozta meg ekkor, az utolsó etapukon pedig nagyon hamar kijöttek, hogy Sebastian pozíciót szerezzen a pályán, mi pedig 5-6 körrel később álltunk ki, így Danielnek gumielőnye volt.”

Ha Ricciardo előbb le tudta volna vadászni Vettelt az utolsó etapban, Horner szerint még utol tudta volna érni Verstappent és Räikkönent; a taktikának tehát az ausztrál beragadása lett a veszte.

„Sebastian nem olyan ütemben zárkózott fel a vezető kettősre, mint számítottuk” – folytatta a Red Bull csapatfőnöke. „Úgy festett, problémái adódtak a végén; ha Daniel korábban el tudott volna menni Sebastian mellett, a tempóelőnyének köszönhetően utolérhette volna a többieket. Ennyin múlott. Utólag könnyű ezeken spekulálni, de amikor a döntést meg kellett hoznunk, nem volt egyértelmű, melyik lesz a jobb stratégia – úgy éreztük, Vettel a fő riválisunk, és őt követtük le Ricciardóval.”

Az ausztrál versenyző kissé csalódottan vette tudomásul a végeredményt, és azt mondta, szerinte egy negyedik győzelem csúszott ki a kezéből ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!