f1

2016.05.16. 18:18

A Ferrarinak ki kellett volna használnia a lehetőséget

Maurizio Arrivabene sajnálja, hogy csapata nem tudta kihasználni a kettős Mercedes-kiesést a Spanyol Nagydíjon.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

Nico Rosberg és Lewis Hamilton balesete a négyes kanyarban esélyt adott a rivális Red Bullnak és Ferrarinak, hogy idén először futamot nyerjenek. Max Verstappen azonban megfoghatatlannak bizonyult, őt Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel követte a két maranellói masinával. Arrivabene szerint elszalasztott lehetőség volt a nagydíj.

„Realistának kell lennünk és elfogadni a tényt, hogy a végeredmény teljesen más lett volna, ha a Mercedesek versenyben maradnak” – mondta a Ferrari csapatfőnöke. „Itt volt előttünk a lehetőség, de elhibáztuk. Még ha a pályán gyorsak is voltunk, már az elbaltázott időmérővel lábon lőttük magunk – az itt érzékelt problémák egyébként a pálya egyes szakaszain ismét előbukkantak. Ki kell küszöbölnünk ezeket a problémákat és előrelépnünk.”

Arrivabene különösen a barcelonai aszfaltcsík utolsó kanyarkombinációját emelte ki, mint sarkalatos pontot – úgy érzi, ha az autó itt jobban viselkedett volna, Räikkönen elkaphatta volna Verstappent, aki a 66 körös verseny utolsó harmadát a Red Bull sebességváltóján töltötte, de képtelen volt megelőzni azt. Eközben Vettel egy alternatív, három kiállásos stratégiát igyekezett életre kelteni; utólag a két kiállás tűnt a jó megoldásnak, ám nem a taktika okozta a Ferrari vereségét.

„Ha fordított stratégiával mentünk volna, Kimi helyett Sebastian került volna hasonló helyzetbe” – folytatta Arrivabene. „Nem a stratégiával volt a baj, hanem – ahogy az időmérőn is – nem voltunk elég gyorsak a pálya utolsó szakaszán, a lassú kanyarban. Pont ezen a részen került előnybe mindig a Red Bull, így Kimi képtelen volt utolérni őket az egyenes végéig. Nem a stratégián múlt, a kérdés inkább ez: miért voltunk ennyire nagyon lassúak a pálya utolsó részén?”

Räikkönen a második hellyel átugrotta Hamiltont összetettben, és 39 ponttal követi Rosberget.

„Kiminek fantasztikus versenye volt” – dicsérte a finnt Arrivabene. „Kár, hogy a pályán néhol nem voltunk elég gyorsak, így nem tudta megnyerni a versenyt.”

Arrivabene Verstappent is dicsérte, habár kiemelte, hogy a Ferrari időmérős bakija nélkül lehet, nem lettünk volna rekordgyőzelem szemtanúja.

„Gratulálok Maxnak, nagyon-nagyon jó versenyt futott” – fűzte hozzá. „De a pocsék időmérőnk miatt találtuk magunk abban a helyzetben, amiben, és félig itt ment el a verseny. Nem a Red Bullt figyelem; gratulálok még egyszer Maxnak, örülök neki; csak a valóságot nézem. Ha a Mercedes nem esett volna ki, tényleg nagy bajban lettünk volna.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!