Hírek

2016.05.17. 15:40

Memóriaserkentő, altató - Utánajártunk, milyen italokat érdemes kortyolgatni vizsgaidőszakban

Alapötletünket a Northumbria Egyetem adta, ahol a közelmúltban végzett kísérletek során megállapították, hogy a kamillatea segíti az ellazulást, míg a borsmentatea fejleszti a hosszú távú memóriát.

Tóth B. Zsuzsa

Száznyolcvan résztvevő bevonásával készítették el a felmérést, melynek során a résztvevőknek borsmenta-, kamillateát vagy forró vizet kellett inniuk. A gyógyteák elfogyasztása előtt kitöltettek velük egy kérdőívet az aktuális hangulatukról. A közreműködők a feladat végrehajtása után húsz percet pihentek, ezt követően pedig felmérték kognitív funkciójukat, illetve emlékezőképességüket.

Jelentősen javult a hosszú távú memóriájuk azoknak, akik a borsmentateából fogyasztottak, és a koncentrációjuk ugyancsak jobb lett. Ezzel szemben, akik a kamillateából ittak, azok mindennek az ellenkezőjét tapasztalták.

Földesi Barbara eladóként dolgozik egy gyógynövényszaküzletben, ő első körben azt tanácsolja, meg kell találnunk a helyes időzítést a gyógykészítmények fogyasztására, a stresszoldó-nyugtató teáktól ugyanis könnyen álomba szenderedhetünk. Ez pedig nem túl szerencsés a vizsgák előtt.

Szerinte az úgynevezett memória-teakeverékek a leginkább alkalmasak az időszak átvészelésére. Ezen teakeverékek hatékony agyi és perifériás keringésjavítók, fogyasztásukkal enyhülnek a feledékenység, a zavartság, a kimerültség tünetei, javulnak a tanulási készségek, a koncentrálóképesség fokozódik és a memóriazavar is enyhül. A ginzenggyökérből, matélevélből és páfrányfenyőlevélből készült teakeverékek fogyasztása kifejezetten ajánlott átmenti vagy tartós fokozott szellemi igénybevételnek kitett állapotokban, így például vizsgaidőszakban.

A tea egyébként az időskori emlékezetkihagyással, zavartsággal, feledékenységgel társuló agyi keringési zavarokban szintén ajánlott.

A tea alkalmazását kis adagokban célszerű elkezdeni, amennyiben nem jelentkeznek allergiás reakciók, úgy növelhetjük a napi adagot. A filtert egy csésze forró vízzel kell leöntenünk, öt-tíz percig lefedve állni hagynunk, majd eltávolítanunk a filtert. Ha bármilyen váratlan hatást észlelünk, azonnal függesszük fel a tea fogyasztását és forduljunk orvoshoz.

A megmérettetés idején szükségünk lehet az ellentétes hatást kiváltó, tehát az elalvást, illetve nyugodt pihenést segítő gyógynövényekre.

A citromfű, az orbáncfű, komlótoboz és a macskagyökér személyében hű társra lelhetünk, ugyanis ezek a gyógynövények mindenféle alvászavar, álmatlanság kezelésére, elalvási nehézségekre, szorongásos állapotokra, idegi kimerültségre alkalmazhatók.

Nemcsak éjszaka, alvás előtt is érdemes fogyasztanunk, ugyanis feszültségoldó hatásuk miatt a napközbeni fokozott idegességérzet és a szorongás megszüntetésére egyaránt alkalmasak.

Szöllőskei Nóra szeret a természetben tanulni, akár a kertben, a hintán vagy a függőágyban. Sok gyógynövényes teát iszik (Fotó: Perei Dóra)

Scher Zoltánné természetgyógyász szerint praktikus, ha a vizsgázók délelőtt sok gyümölcsöt fogyasztanak, ami frissen tartja őket, délután pedig inkább sok zöldségfélét, ami tápláló. Az étrendbe beilleszthetik a kölest is, amely szintén frissen tart, lúgosít, valamint célszerű kipróbálni a hajdinát és más teljes értékű tápanyagokat is. A mentatea az emésztést segíti és a stressz elviselését, az este, lefekvés előtt fogyasztott citromfűtea pedig a nyugodt alvást biztosítja. Lényeges ugyanis, hogy kipihentek legyenek a másnapi teljesítés érdekében. A ginkgo biloba és a kávé helyett fogyasztható matétea ugyancsak hasznos ebben az időszakban számukra. Utóbbi frissít, de a kávéval szemben nem roncsolja az ereket. Már szedhető a bodzavirág, az abból készült szörp szintén kiváló.

Szöllőskei Nóra most érettségizik, kérésünkre megosztotta velünk jól bevett tanulási praktikáit: Szeretek a természetben tanulni, akár a kertben, a hintán vagy függőágyban, mert az ellazít. Sok gyógynövényes teát iszom, például levendulateát, ami lehet citromfüves, illetve mentás, kamillás teákat. Néha komolyzenét hallgatok tanulás mellé; Mozartot, Ludovico Einaudit vagy Chopint, hogy csak párat említsek közülük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!