Hírek

2016.05.17. 17:50

A drog hálójában: megelőzésre hangolva

Rémisztő adatokat tettek közzé illetékesek a minap a drogfogyasztásról. Szabóné dr. Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia igazgatója szerint egy megoldás van, már gyermekkortól kezdve és minél többet kell beszélni a következményekről, a megelőzésekről, amit a gyermek addiktológiai szakrendelés is szolgál.

Kovács Erika

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2015-ös jelentése szerint minden tízedik felnőtt és minden ötödik iskoláskorú gyermek vagy fiatal fogyasztott kábítószert, főként kannabiszt, ecstasyt vagy amfetamint. A szerek összetétele és az iskoláskorúak drogfogyasztása 2013-tól nagyon kedvezőtlen irányba fordult. A szintetikus kannabinoidok rövid idő alatt a második leggyakoribb pszichoaktív szerré vált, népszerűsége az amfetaminéhoz hasonló. 2010 óta 108 új pszichoaktív szert azonosítottak, ebből negyvenkettőt 2014-ben. Az iskolások főleg kannabiszt, gyógyszereket vagy gyógyszert és alkoholt együtt használnak kábítószerként – derül ki a jelentésből.

Szabóné elmondta,  2009-ig Magyarországon főleg a "klasszikus" kábítószerek voltak forgalomban, aztán 2009-ben csökkent a korábbi évekhez képest - a statisztikánk alapján - a kezelésben részesült drogfogyasztók száma. Ekkor kerültek ugyanis forgalomba a designer drogok, így az akkori fogyasztók az addig jól ismert szerek helyett elkezdték ezeket használni. A szakember rámutatott, mivel ezek a szerek akkor még a szakma, a hatóság, a fogyasztók számára is új anyagoknak minősültek, kevésbé voltak szankcionálva, illetve a szerek okozta hatások felismeréséhez is idő kellett, így a kezelésbe került személyek száma is csökkent. –Aztán 2010-re megérkeztek az első válaszok a törvényhozás részéről, és felismerték a fogyasztók is az új szerek veszélyeit, így újra megemelkedett a problémás szerhasználók száma járóbeteg ellátásunkban, már 230 személyről volt szó. Aztán 2012-ben már 300 felett volt a droghasználók száma– közölte Szabóné Virányi Judit.

Hozzátette: jelenleg az a tapasztalat, hogy a droggal kezelt betegek körülbelül 95 százaléka kipróbált már valamilyen új pszichoaktív szert, de 2015 óta csökkent az új pszichoaktív szerekkel kezelt betegek száma. Egyes fogyasztók ugyanis kezdenek rájönni az új szerek okozta káros hatások magas kockázataira, így visszatérnek a "klasszikus" szerekhez. Azok, akiknél még nem alakult ki komolyabb függőség, könnyebben váltanak, míg azok, akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen új pszichoaktív szert, azoknak sokkal nehezebben megy a váltás, esetlegesen a leszokás, főleg azért, mert ezek a szerek súlyosabb, maradandó pszichiátriai megbetegedéseket okozhatnak és kiszámíthatatlanabb a hatásuk, mint a "klasszikus" szereké.

Utalt arra is az igazgató, hogy míg a klasszikus kábítószerek kipróbálása a 20-as éveik elején lévő fiatalokat érintette főleg, az új pszichoaktív szereknél ez sokkal korábbra tehető, már a kamaszkorra. Ennek okai főleg a szerek egyszerű és olcsó hozzáférhetősége. Az intravénás szerhasználat a kezelésbe került betegek körében elenyésző, a megyénkben nem igazán jellemző, vagy nem kerülnek a látókörbe ezek a betegek. Veszprémben 2011 óta az Alkohol-Drogsegély Ambulancia nagyszabású, több iskolát érintő prevenciós programot szervez minden évben "Szertelenül, vidáman" névvel. Ebben a programban részt vesz a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprémi Rendőrkapitányság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, illetve az elmúlt két évben az Országos Mentőszolgálat. A programhoz minden évben egyre több általános és középiskolai osztály is csatlakozik.  Az ambulanciáról egy tanévben 15 alkalommal látogatnak el az előadók egy-egy osztályhoz. A program keretében komplex egészségfejlesztés, személyiségfejlesztés történik kiscsoportos interaktív órák keretében, hangsúlyt helyezve arra, hogy felhívják a figyelmet a káros szenvedélyekre és azok következményeire is.

Szabóné aláhúzta, az említett program mellett megyeszerte folyamatosan jelen vannak rendezvényeken, fesztiválokon, egészségnapokon, sportnapokon is prevenciós standokkal, ahol a legfrissebb információkat közlik az új szerekről, a megelőzésről. Tavaly novembertől - reagálva az új igényekre - gyermek addiktológiai szakrendelést nyitottak a megye több városában, ezzel is lehetőséget adva a fiataloknak, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjanak szenvedélybetegségükkel kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!