Hírek

2016.05.17. 18:00

Emlékfát ültettek a Barátság Kertjében

Sárvár - Szlovéniában tett látogatást Sárvár város önkormányzatának küldöttsége. Az ottlét során találkoztak Lendva vezetőivel, majd az egykor a városban működött internáló tábor áldozataira emlékezve egy fát ültettek a muravidéki Petanciban lévő Emlékek és Barátság Kertjében.

Pajor András

A szlovéniai út során a delegáció elsőként látogatást tett Lendván, amellyel régóta baráti viszonyt ápol a város. A megbeszélések során Kondora István ígéretet tett: Sárvár támogatja Lendva pályázatát a 2025-ös Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében, amit a két államban lévő kisebbségek európai együttélése és együttműködése is megalapozhat. A magyar nemzetiségnek azonban nagyobb megtartó erőre van szüksége - hangoztatta Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere.

A Sárváron tavaly tartott magyar és szlovén parlamenti elnökök találkozója is új lendületet adott a két település baráti kapcsolatainak - állapította meg mag. Anton Balazek, Lendva polgármestere. A következő látogatást kora ősszel sárvári diákok teszik Szlovéniában az emlékezés és az új generációk kapcsolata megalapozásának szándékával, a tavaly Sárváron, a házelnököt látogatásakor aláírt szándéknyilatkozat szellemében.

Az út második állomása a szlovéniai Emlékek és Barátság Kertje volt, amelyet a múlt század ötvenes éveitől, mint botanikai gyűjteményt dr. Vanek Siftar elismert muravidéki tudós gazdagított. Közel száz olyan fa áll az arborétumban, amelyek Auschwitzból, Buchenwaldból, Dachauból, Mauthausenből és más olyan helyekről származnak, ahol a szlovének életüket vesztették. Továbbá olyan településekről, amelyek különösen fontosak voltak a háború utáni években a béke, a szabadság és az együttműködés szempontjából.

A szlovén állam megalapításának 25. évfordulóját ünneplő országban egyhangú támogatásra lelt, hogy az emlékkert további bővítése nemzetközi léptékű legyen a humanitás jegyében. Így került sor Sárvár önkormányzatának meghívására, hogy a városban működött délszláv internálótáborra emlékezve, a település állítson emlékfát. A Sárvárt képviselő, Kondora István polgármester és Sütő Károly aljegyző alkotta delegáció egy somfát állított a kert erre célra kialakított részében. Sárvár polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy három szót jelent a fa: emlékezést, megbocsátást és barátkozást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!