Életmód

2016.05.18. 08:31

Elkéstünk? - Új pollent fogtak a szombathelyi csapdában

Szombathely – Már elkéstek a megelőző gyógyszeres kezeléssel azok, akik a pázsitfűfélékre allergiásak: múlt héten jött meg az első nagyobb adag pollen.

Simán Klára

- Ez az esős májusi időjárás kedvez az allergiásoknak, hiszen a tüneteik enyhülnek a hűvös, csapadékos időben – mondta el kérdésünkre dr. Jágerné dr. Szabó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának vezetője. Hozzátette, hogy a szombathelyi pollencsapdában már három hete észleltek egy-egy szemet a pázsitfűfélék pollenjéből, de múlt héten már elérte ez a mennyiség a tüneteket okozó szintet.

- Gyorsan emelkedik a pázsitfűfélék pollenszáma, naponta mintegy kétszeresére növekszik a mért mennyiség, így a megelőző kezeléssel már elkéstek az erre allergiások – közölte az osztályvezető, majd hozzátette, hogy a tüneti kezelésben azért még bízhatnak a betegek.

Jó hír, hogy a nyír, a gyertyán és a bükk virágpora erősen csökkent a levegőben a Nyugat-Dunántúlon - a fenyőfélék viszont javában virágzanak, és bár sok a pollenjük, ez nem túl allergén növény. A fenyőfélék virágporára viszonylag kevesen érzékenyek.

Célszerű, ha az allergiások esténként alaposan kiszellőztetnek, de a helyzetükön sokat javít az is, ha a ruhákat nem odakint, szabad levegőn, hanem a lakásban szárítják. A számukra legmegfelelőbb készítményekről egyébként a kezelőorvosuktól tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!