Kultúra

2016.05.18. 10:52

„Ezeket is meg kell javítanunk?” - Telefonkiállítás az iQorban

Szombathely – A kurblis telefonok mellett az általunk is használt mobiltelefonokat szintén megtalálhatjuk azon a tárlaton, amely az iQor Global Services Hungary Kft. szombathelyi gyáregységében nyílt.

Simán Klára

A kiállításmegnyitón dr. Puskás Tivadar, a vasi megyeszékhely polgármestere köszöntötte az épület aulájában a megjelenteket, akik azonnal felfedezték saját, „ősrégi” készülékeiket is a vitrinekben. (Az első percekben mindenki azt kereste, neki melyik mobil volt az első.) A polgármester névrokonát is említette a megnyitón, hiszen a telefonhírmondó – amelyből később a rádió lett – feltalálása Puskás Tivadar nevéhez fűződik.

- Kevesen tudják, hogy május 17-e a távközlés világnapja, ebből az alkalomból szerveztük meg ezt a kiállítást ide, a cégünk szombathelyi központjába – mondta el Pajor Attila, az iQor Global Services Hungary Kft. szombathelyi ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy már keresik annak lehetőségét, hogy állandó kiállítást szervezhessenek annak a gyűjteménynek, amely Kovács Istvánnak köszönhető. A lelkes gyűjtő 1989-től hatalmas mennyiségű, több száz darabból álló kincse eddig csak időszakos kiállításokon szerepelt. Ez a tárlat június 4-éig megtekinthető „külsősök” számára is az iQor központi recepciójánál ingyenesen, hétfőtől péntekig 9-től 16 óráig.

Az ünnepélyes eseményen díjazták azt a két középiskolás fiatalt is, akik megnyerték azt a versenyt, amelyet a vasi megyeszékhely középiskolásainak szervezett a cég: a második helyezett hölgyet egy okostelefonnal, az elsőt tablettel jutalmazták. A téma, amelyet fel kellett dolgozniuk, az volt, hogy 2100-ban hogyan képzelik el a távközlést Magyarországon. (Kiderült, hogy a diákok igen kreatívak: még az űr- és nanotechnológiát is beleszőtte fogalmazásaiba a több tucatnyi jelentkező egy része.)

A tárlat megnyitóján dr. Grünwald Imre személyügyi igazgató mosolyogva említette meg a mobil- és laptopjavítással foglalkozó cég egyik, éppen beérkező munkatársának kérdését: „...és akkor most ezeket is meg kell javítanunk, ugye?” Majd az illető is rögtön, kíváncsian keresni kezdte, hogy neki(k) anno milyen telefonjuk volt. Úgy tűnik, szép emlék ez mindenkinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!