Hírek

2016.05.18. 13:13

Tovább szépül a Batthyány-kastély - A kormány és a Norvég Alap is támogatja a körmendi terveket

Mintegy 500 millió forintot folyósít a kormány Körmendnek a színház épületének befejezésére -jelentette be Bebes István, Körmend polgármestere a Batthyány Örökségközpontban szerdán. A Norvég Alapnak köszönhetően a Vadászlak is megújulhat.

Markó Petra

A Batthyány-kastély egykori lovardaépületét már tavaly felújították, új elemekkel gazdagodott, azonban az akkori uniós pályázatban nem volt lehetőség a színházi funkció kialakítására. Most viszont hazai forrásból erre is lehetőség nyílik. A cél egy olyan modern színháztér létrehozása, amely sokféle, más-más technikai igényű előadások befogadására alkalmas. Így a napokban induló beruházás befejezése után egyebek között kisebb díszletigényű színházi produkcióknak, könnyűzenei koncerteknek, hangversenyeknek, fesztiváloknak, városi és iskolai rendezvényeknek, valamint filmvetítéseknek egyaránt otthont adhat a színházterem.

Lecserélnék az elavult fény- és hangtechnikai elemeket, felújítanák a színpadhoz tartozó szociális helyiségeket, valamint a nézőtér fűtő-, hűtő- és szellőzőrendszerét is korszerűsítenék. A munkálatokkal a tervek szerint a város következő nagyrendezvényére, az augusztusi Körmendi Napokra végeznének.

A színházteremmel egy időben megkezdődik a Vadászlak rekonstrukciója, hiszen sikerrel járt a Norvég Alaphoz benyújtott pályázat is. A 155 millió forintos keretösszeg lehetővé teszi a rendkívül leromlott állapotban lévő várkerti épület felújítását és az azt övező elhanyagolt környezet rendbetételét. Ehhez a város 7,7 millió forintos önerőt tesz hozzá. Egyebek között teljesen felújítják a műemlék épület külső homlokzatát, tetőt, nyílászárókat cserélnek, belső, funkcionális tereket alakítanak ki, de gépészeti beavatkozások és akadálymentesítés is szerepel a tervekben. A funkcionális terek kialakításánál fő szempont lesz, hogy be lehessen mutatni a Batthyány-örökség természetvédelmi ágát.

Újra lesznek virágágyások, kerekes kút, galambdúc, és a környezetbe illeszkedő utakat is helyreállítják.

Ez a beruházás várhatóan egy éven belül elkészül.

Körmend vezetése azonban nem elégszik meg ennyivel: jelenleg is dolgoznak a további fejlesztési terveken. Szeretnék ugyanis, ha az egész kastélyegyüttes rekonstrukciója minél előbb megvalósulhatna. Ehhez azonban még legalább 8 milliárd forintra lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!