Sport

2016.05.18. 16:40

Könyv: Az örök barátság érméről is szó esik benne

Nagykanizsa - A helyi Bagonyai Attila Sakk Klubban került sor a Kis János-Marosi Béla: Királyok, királynők, örök barátságok avagy az ötkarika és a sakk csodálatos világa című könyv bemutatójára.

Kühne László

A nagykanizsai székhelyű Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnökének, Kis Jánosnak a tizennyolcadik sportos összeállításának első részében olyan érdekességekről is olvashatunk, mint például annak az olimpiai bajnoknak az esete, aki túlélte a Titanic katasztrófáját 1912-ben, vagy aki átúszta a La Manche csatornát. Emellett megemlékezik például a most bemutatott kiadvány az örök barátság érméről is, amikor két japán rúdugró kettévágatta majd egybeforrasztatta az 1936-ban nyert érmeiket.

A könyvbemutatón balról: Kis János, a kiadvány szerzője, Balogh László, a kanizsai önkormányzat humán bizottságának elnöke és dr. Szabados Gyula, a Bajcsa SE elnöke. Fotó: a szerző

A második részben a sakk csodálatos és igencsak különleges világába nyerhetünk betekintést, többek közt olvashatunk a sakk és zene kapcsolatáról, híres zenészekről, akik sakkoztak. A sakk az irodalomban fejezet is nagy érdeklődésre tarthat számot, csak úgy, mint a magyarokról elnevezett sakkállások, a becenevek, valamint a legek, elsők a sakk világából és a sakk olimpiákról. A kiadványból megismerhetjük a Tandori Rezső által írt legrövidebb magyar verset is, ami egy sakklépés, jelölés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!