Hírek

2016.05.18. 18:17

Szombathely is szerepelt Amerika III. világháborús célpontjai között

Feloldották a titkosítás alól az USA hidegháborús célpontlistáját: az atomrakéták célpontjai között Szombathely is szerepel. Mekkora pusztítást okozott volna, ha bevetik?

Kerekes Béla

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozta az amerikai nukleáris rakéták egykori célpontlistáját. A titkosítás alól feloldott listán 1100 célpont szerepel, köztük 15 magyarországi célpont is – hiszen hazánk a keleti blokk tagja volt.

A megjelölt célpontok között Szombathely is szerepel, hiszen itt is volt repülőtér. A nyilvánosságra hozatal formája tulajdonképpen egy térkép, amelyen a megyeszékhelyet kikeresve, a térképen a városra kattintva feljön egy menü, amelyben a „detonate", azaz „robbantás" gombot megnyomva megtudhatjuk a pusztítás mértékét. A Nukemap (magyarul kb. atomtérkép) szerint ha ma robbanna a fejünk felett egy ezer kilotonnás atombomba, akkor 38 700 ember halna meg és 55 ezer sérülne (151 ezer ember él a hatókörében). A térképes rajz szerint a detonáció elérné csaknem Kőszeget, Tanakajdot és Bucsút is. Ez a 12,2 kilométer sugarú kör a hőhatást jelenti, maga a robbanás „tűzgolyója" 0,87 kilométeres sugarú kört jelent.

A legnagyobb, 10 ezer kilotonnás bomba a III. világháborúban 72 ezer ember halálát okozta volna: gyakorlatilag Szombathely szinte teljes lakosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!