Hírek

2016.05.18. 18:39

Messze szállt a Falco füstje - Helyi panasz alapján vizsgálta az ombudsman a gyárat

Szombathely - Már az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is foglalkozik a szombathelyi Falco Zrt. környezetterhelő tevékenységével, a most elkészült jelentés számos dilemmára hívja fel a figyelmet.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, hosszú ideje érezhető a feszültség a Falco Zrt. és a szombathelyiek, elsősorban a keleti városrészen élők között. A gyárkéményből kiáramló óriási füstfelhő, a lakók által panaszolt zaj és fűrészpor rengeteg ember életét nehezíti meg.

A helyiek tiltakozása tavaly ősszel nem várt méreteket öltött, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő petícióját 7994 állampolgár írta alá. Azt követelték, hogy a Falco Zrt. szereljen fel hiteles mérőberendezést és olyan szűrőberendezést, amely jelentősen csökkenti a környezetterhelést. Az aláírásgyűjtés után bizottságot állítottak fel, és a nyugat-dunántúli zöldhatóság is komoly büntetéseket szabott ki a gyárra, kötelezve őket egyebek között az éjszakai termelés leállítására és a mérőberendezés felszerelésére. A Falco Zrt. azonban az országos hatósághoz fordult, ők pedig jogi okokra hivatkozva újabb haladékot adtak.

A történetnek tehát láthatóan koránt sincs vége, most azonban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala adott ki markáns állásfoglalást az üggyel kapcsolatban.

Gróf Tamás, Miklós Istvánné, Süle András, Petőné Kiss Márta és Szabó Tamás a gyár környékén élnek. Sokat meséltek nekünk arról, hogyan nehezíti meg mindennapi életüket a Falco működése. Fotó: Cseszkó Tamás

A tizenegy oldalas, interneten is hozzáférhető dokumentumban olvasható, hogy egy helyi panaszos által kifogásoltakat vizsgálta a hivatal, egyebek között azt, hogy a hatóságok a Falco Zrt.-vel előre egyeztetett módon vizsgálták a károsanyag-kibocsátást.

A  hivatal munkatársa a helyszínen tájékozódott a panaszban foglaltakkal kapcsolatban.

- A szúrós, irritáló szag folyamatosan érezhető volt, a Pick-lakótelepen  szálló por pedig szemmel látható volt,  például a gépkocsik  szélvédőjén. A monoton, zúgó hang egy hétköznap délelőtti órán  is kifejezetten hallható volt - olvasható a jelentésben, amely egyúttal megjegyzi: a hatóságok mégsem rögzítettek túllépéseket. Az alapvető jogok biztosa kiemeli: a közbizalom megingását eredményezheti az, hogy ilyen mértékű ellentmondás feszül a hatóság által mért adatok, megállapítások, intézkedések (például határidő-módosítások) és a lakossági tiltakozás  tartalmi elemei, valamint a saját munkatársak által egyszerű, érzékszervekkel tapasztalható körülmények között.

Az ombudsman mindezek miatt nyomatékosan is kifejezi annak fontosságát, hogy a hatóság fokozott figyelemmel járjon el az eljárás lefolytatásakor, és kellően transzparens méréseket végezzen, végeztessen. A jelentés egyúttal emlékeztet: a fent említett problémák a tisztességes eljáráshoz fűződő, az egészséges környezethez, valamint az ott élők egészséghez való jogai érvényesülésével összefüggésében alapjogi visszásság veszélyét hordozzák. Az ügy kapcsán nyilatkozott lapunknak dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is.

- Amikor a petíciót kezdeményeztem, vitathatatlan volt, hogy a gyár kéménye által kibocsájtott  szúrós szagú füst nemcsak  a város látképét rontja el, de jelentősen irritálja az emberek érzékszerveit. Vitathatatlan  volt az  is, hogy az üzem tevékenysége hanghatással jár, ahogy a levegőben szálló fűrészpor sem a képzelet szüleménye. Az alapvető jogok biztosa most ezen vitathatatlan tényeket rögzítette. A mérőberendezések hiánya miatt továbbra sem tudjuk, hogy valójában mi jön ki a Falco kéményéből, az azonban világosan látszik, hogy az ombudsman is tapasztalta a káros hatásokat - húzta alá az országgyűlési képviselő, majd ismét emlékeztette a Falcot arra, hogy nyolcezer állampolgár nyilvánította ki azon akaratát, hogy a vállalat haladéktalanul szerelje fel a hiteles mérő és szűrő berendezést.

- Ez  a  mai  napig nem történt meg, a Falco jelenleg is a jogi kiskapuk szövevényes világában játszik a szombathelyi lakosság egészségével. Továbbra is az az álláspontom, hogy amennyiben a gyárnak nem lenne takargatnivalója, vállalná a kötelezettségeit, egyebek között a mérőberendezés telepítését - hangsúlyozta dr. Hende Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!