Kultúra

2016.05.18. 19:41

Arra kapacitálom önöket, hogy merjenek bátrabban hozzányúlni a világhoz! – A KDG vasi diáktárlata a Savaria moziban, naponta reggel 8-tól este 10-ig

Szombathely – Tudsz még egy olyan szombathelyi kiállítóhelyet, amelyik reggel 8-tól este 10-ig nyitva tart?

Ölbei Lívia

Erre kizárólag az Agora – Savaria mozi képes, úgyhogy remélhetőleg sokan megnézik a vasi középiskolások képzőművészeti tárlatát az aulában. Ahogy a zsűrielnök festőművész, Oroszy Csaba fogalmazott: tanulságos. Most először lesz közönségdíj is!

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium az idén is megszervezte hagyományos vasi képzőművészeti kiállítását, amelyre ezúttal  körülbelül 250 pályamunka érkezett a megye középiskoláiból. Tematikus, technikai  vagy műfaji feltételeknek nem kellett megfelelniük a diákoknak, a pályázati kiírás mindössze arra tért ki, hogy „klasszikus és modern felfogásban"  készült alkotásokkal pályázhatnak. Minderről Nagy Tamás, a KDG rajztanára beszélt a tárlatnyitón. A zsűriben ezúttal is Pék Cipriánné művészetpedagógus, Kamper Lajos grafikusművész és Oroszy Csaba festőművész értékelte a pályaműveket. A zsűrielnök szerepében Oroszy Csaba mindenekelőtt kiemelte a pedagógusok áldozatos munkáját: „Gratuláció a tanároknak, akik vezetik önöket – hallatlan munkát végeznek." Oroszy Csaba az elismerés mellett megfogalmazta a mezőny láttán támadt kétségeket is. A zsűritagok összében-egészében hiányolták a saját gondolatok megfogalmazását, a kísérletezőkedvet, a kérdésfelvetéseket, a belső tartalmakat – egyáltalán: az alkotás által megnyilatkozni képes személyiséget. „Hol van az egyéni hang? Hol vannak a kísérletek, amelyek zavarba ejtik a zsűrit; a kérdések, amelyek zavarba ejtik önöket?" A tökéletes és precíz másolatokat nagy mennyiségben kínáló tárlat ezek szerint  azzal ejt zavarba – hogy nem ejt zavarba. „Arra kapacitálom önöket, hogy lépjenek el az internettől, merjenek bátrabban hozzányúlni a világhoz,  mindahhoz, ami önöket foglalkoztatja", mondta mintegy útravalóként Oroszy Csaba.

A zsűri  86 pályamunkát tartott érdemesnek a bemutatásra, és 13 egyenrangú díjat adott ki. Bár a zsűrielnök hangsúlyozta: „A mi szívünkben minden pályázó díjazott is egyben." A tárlat megrendezését támogatta a szombathelyi önkormányzat, a KDG Baráti Köre, a díjazáshoz szombathelyi magánvállalkozás is hozzájárult. Íme, a díjazott tizenhármak, az átvétel sorrendjében: Csörnyi Bence (KDG, Szombathely), Szabó Patrícia (Savaria Szakképző Iskola, Szombathely), Mándli Balázs (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, Szombathely), Rém Rebeka (Bolyai Gimnázium, Szombathely), Kőházy Anna (NLG, Szombathely), Fillinger Ágnes (Jurisich Gimnázium, Kőszeg), Takács Nikoletta (KDG), Palkovics Eszter (Jurisich Gimnázium), Teket Ádám (NLG), Horváth Eszter (Jurisich Gimnázium), Horváth Blanka (Jurisics Gimnázium), Talabér Csaba (Tinódi Gimnázium, Sárvár). A plusz egy (a 13.) díjat a kőszegi Jurisich Gimnázium filmszakköre kapta. Csütörtöktől kis doboz várja a tárlatlátogatókat a kiállítótérben: lehet a legjobb alkotásra szavazni! Hogy ki és mi  lesz a közönségdíjas, május végén kiderül. Addig is: jó nézelődést, naponta reggel 8-tól este 10-ig a Savaria moziban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!