Sport

2016.05.20. 09:14

ZTE KK: Benke Szilárd és Szabó Zsolt érkezik, Kámán Tamás távozik a stábból (frissítve)

Zalaegerszeg – Nem sokat vártak a Zalakerámia-ZTE KK-nál az új igazolások bejelentésével: pénteken sajtótájékoztatón mutatták be Benke Szilárdot, a másik új szerzemény, Szabó Zsolt nem volt jelen az eseményen.

Kerkai Attila

Korábban már tudni lehetett, hogy kik érkezhetnek, pénteken pedig megerősítették az előzetes információkat. A sajtótájékoztató elején dr. Gyimesi Endre, a Zalakerámia-ZTE KK társadalmi elnökségének elnöke adott egy rövid összegzést  az elmúlt szezonról. Kezdve azzal, hogy  bő egy éve, amikor az új vezetés munkába lépett, kettős célt határoztak meg: egyfelől elkerülni a kiesést, másfelől kialakítani egy szerethető csapatot, ami a klub hagyományainak megfelel. Ennek szellemében munkálkodtak, majd a szakmai stáb kialakítását is ezen elvek szerint választották ki, és később az  ügyvezető személyét. Az eredmények ismertek: a ZTE KK a bajnokság egyik meglepetéscsapata lett, 5. helyen végzett, és a nézők is visszatértek a lelátókra.

Ezt követően Stárics Kornél, a ZTE KK ügyvezetője jelentette be a legfontosabb információkat. Vagyis Benke Szilárd, a Kaposvár saját nevelésű, 196 cm magas,  21 éves játékosa két évre írt alá a ZTE KK-hoz. Mellette a már jóval  rutinosabb, 30 éves, 202 cm magas center Szabó Zsolt is a zalaiakhoz csatlakozik a következő szezonban. Szabó Zsolt a Falco KC neveltjeként mutatkozott be az élvonalban, majd az Alba Fehérvár és a Paks  játékosa lett, a legutóbbi szezonban pedig Svédországban légióskodott.

Kerpel-Fronius Balázs és az új szerzemény, Benke Szilárd (jobbról) mostantól egy csapatban játszhat
Fotó: Katona Tibor

A bejelentések ezzel nem értek véget. A sajtótájékoztatón jelen lévő Kerpel-Fronius Balázs  egy évvel meghosszabbította a szerződését, és a napokban műtéten átesett Fekete Viktorral is kettő plusz egy éves  megállapodást kötöttek.

– A keret többi tagjával  szintén   tárgyalunk, szeretnénk, ha Mohácsi Máté is maradna, s a többiek is – tette hozzá az ügyvezető. – A következő szezonban három légióst tervezünk szerepeltetni, és még várható, hogy egy új, lehetőleg fiatal magyar kosaras is csatlakozik hozzánk.

A három légiósnál maradva, Stárics Kornél kérdésünkre elmondta, hogy a legutóbbi szezonban szerepeltek közül három kosarasnak terveznek új szerződést kínálni. Sőt, egyiküknek az új szerződésajánlatot  már el is küldték, és a hét végéig várnak a válaszára. Lapunk kérdésére, miszerint Djordje Pantelicről van-e szó, az ügyvezető úgy felelt: erre a kérdésre nem kíván válaszolni.

Márpedig korábban elhangzott, hogy a Djordje Pantelic, James Kinney és Darrin Govens hármast szeretné megtartani a klub. Ha ebből indulunk ki, a leglogikusabb, hogy közülük  minél előbb a legértékesebb játékost tartsa meg a klub, az pedig nem más, mint Pantelic.

Stárics Kornél azt is bejelentette: a szakmai stábban annyi változás lesz, hogy Kámán Tamás a következő szezontól nem segíti már Bencze Tamás vezetőedző munkáját, mert  a civil szférában szeretne érvényesülni, és ebbe most nem fér bele az edzősködés.

Fotó: Jóna István

S hogy mi döntött a ZTE KK mellett? Ezt a kérdést Benke Szilárdnak tettük fel, aki az egyik legkeresettebb fiatal kosaras jelenleg idehaza, s nem titkolta, vagy tucatnyi ajánlata volt.

– Nagyon várom már az itteni szereplést, keresem a kihívásokat és nagyon motivált vagyok – mondta a fiatal kosaras. – Számos ajánlatom volt, nevelőklubom, a Kaposvár is marasztalt, de első körben úgy szűrtük meg menedzsereimmel a kérőket, hogy fontos szempont lesz a játéklehetőség. Új impulzusokra vágytam, a ZTE-t ismertem, pozitív számomra az itt zajló munka, és Bencze Tamás személye is sokat nyomott a latban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!