Lóerő

2016.05.20. 13:35

Piros „kacsa” a kislángi nagyréten

Kisláng – A pünkösdöt megelőző szombaton lóerők randevúztak a településen. Négylábúak és négykerekűek. A falunap második felvonásán baráti fogathajtó versenyt és veteránjármű találkozót rendeztek a nagyréten.

V. Varga József

Az eső újra és újra benavigált bennünket Fung László és fia, Fung Dávid retró  Ikarus 31-es autóbuszába. A jármű mintegy bázisként szolgált a székesfehérvári Alba Regia Veteránjármű Egyesület égisze alatt megrendezett találkozón. A kislángi Matern Imre és felesége, Ilona (a kezében merőkanállal, mert időközben az ebéd is elkészült) már messziről megkiabált: a „kacsát” ki ne hagyjam   És valóban, ott pompázott a zöldben, eredeti piros festésével a Citroën 2CV-6  Special, amelynek testvéreit Louis de Funès klasszikus filmjeiből ismerhetjük.  1983-as évjárat, 600 köbcenti, 2 henger és gyári boxermotor – sorolta a család tulajdonában lévő masináról Imre.

A kislángi Matern család igen büszke a veterán Citroën „kacsára”. Imre és Ilona egyébként motorozik is

– Nem adjuk el! – vágott a közepébe Ilona, pedig csak az újságírói kíváncsiság vezetett, amikor erről is, arról is faggattam őket. – Ausztriában mindig meg akarják venni!  – Meg én is... – jegyezte meg Kovács Jenő, az Alba Regia egyesület elnöke. A „kacsa’ 1994-ben került hozzájuk a fehérvári Vágvölgyi Imrétől, aki most Renault 4-esét hozta el a szomszédba. Az 1969-es kiadású kocsi 26 lóerővel bír.

– A híres Afrika-vadász, Széchenyi Zsigmond özvegyétől, Hertelendy Margit asszonytól vásároltam 1992-ben – mesélte Imre. Megcsodálták a népek Csizmadia Károly kormányváltós Volga M21-esét is. A lámpás, szirénás kék-fehér színű volt rendőrségi járműről úgy mondta a tulajdonosa: tudomása szerint ilyen nincs is több az országban. Legközelebb menyasszonyi kocsiként szolgál majd: az ifjú pár mindkét tagja rendőr. A térségben legközelebb június 25-én Szabadbattyánban rendeznek veteránautó és motoros találkozót az Árpád utca teljes hosszában; illetve július 2-án Perkátán, a kastélykertben motoros randevút, ügyességi versenyekkel és kistraktorok pöfögésével megspékelve.  Mindkét településen – a seregszemlén túl – felvonulással, illetve zúzós és retró koncertekkel is készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!