Életmód

2016.05.20. 19:18

Válás után - Elengedni, továbblépni, új örömöket keresni

Válás után is lehetnek boldogok az egykori házastársak, ha elfogadják, hogy a közös útjuk véget ért, meggyászolják, elengedik a múltat, és megkeresik életük folytatásának a lehetőségeit.

Tisler Anna

Az elvált szülők gyermeke is élhet kiegyensúlyozott, érzelmileg biztonságot sugárzó környezetben, lehet boldog gyermekkora, ha szülei elfogadják a helyzetet, békét teremtenek saját lelkükben. Nyugalmat, szeretetet adni csak az tud, akinek a lelkében béke van, aki nem másokat hibáztat, nem keres ellenségeket, hanem elfogadja a helyzetet, és abból hozza ki a legjobbat.

Petrus Mártának mindez sikerült. Válása után két évvel sugárzik a boldogságtól, gyermekei, az óvodás Anna és a kisiskolás Bence nyugodtak, kiegyensúlyozottak, boldogok. Petrus Márta nem csupán saját lelkével törődik, sorstársainak is utat mutat, hogyan lehet a mélypontról felállni, a jövőbe nézni, a múlton való rágódás, mások hibáztatása helyett új örömöket, célokat keresni, közben élvezni az élet apró örömeit. Boldogságban minden nap részünk lehet, ha hajlandóak vagyunk felfedezni azt. Márta blogot ír, nemrég könyve jelent meg a témában.

Petrus Márta kisfiával, Bencével (Fotó: Tisler Anna)

Elmondta, hogy házasságpárti, de ha a kapcsolat felbontása mellett döntenek a felek, hogy azt érdemes kulturáltan tenni, hogy a legkevésbé sérüljenek. A válás mindenkinek veszteség, még a kezdeményezőjének is.

- Amikor hosszas vívódást követően eljutottam oda, hogy kimondtam, vége, a lelkem egy része belehalt, viszont úgy éreztem, hatalmas nyomás alól szabadulok fel. Elkezdtem szárnyalni - mondta Petrus Márta. A legfontosabb az volt számára, hogyan értesse a gyermekekkel, hogy az édesapjukkal  már nem fognak együtt élni, de neki is ugyanolyan fontosak, és a kapcsolatuk nem szakad meg.

- Az első időszakban lekötött az új helyzettel járó rengeteg teendő. Később kezdett fájni az egész. Tudtam, a gyászmunkát nem lehet kihagyni. El kell gyászolni, meg kell siratni a kapcsolatot, mindent, ami ahhoz kötődött, az álmokat, a vágyakat, a közös célokat - hangsúlyozta Márta. Aki ugyanis nem képes szembenézni a helyzettel, nem adja át magát egy ideig a gyásznak, a veszteség feldolgozásának, annál később problémái alakulhatnak ki.  Nagy hibát követ el az a szülő, amelyik a bosszúállás eszközeként használja a közös gyereket, lelkiismeretfurdalást táplál benne. A gyereknek pozitív megerősítésre van szüksége, érzelmi biztonságra.

Márta minden nap fordít időt arra, hogy csak a gyerekekkel foglalkozzon, sokat dicséri és kisebb ajándékokkal lepi meg őket. Ezek egyike sem pénzfüggő, kirándulni lehet gyalogosan vagy kerékpárral is, mindenhol vannak ingyenes programok, amiket lehet látogatni.

- A bátorított, elismert gyerekből válik boldog és sikeres felnőtt, aki tisztában van a képességeivel, bízik önmagában, és nem érez késztetést arra, hogy másokban is a hibát keresse - fogalmazta meg Petrus Márta, aki szerint fontos, hogy törődjünk a környezetünkkel és segítsünk másokat. Ez nem azt jelenti, hogy pénzt adjunk vagy vásároljunk, hiszen sok egyedülálló szülőnek a saját szükségletei kielégítése is gondot okoz. De adhatunk például gyermekeink kinőtt ruháiból, már nem használt játékaiból, kölcsönözhetünk mesekönyvet, vagy szervezhetünk egy vidám közös programot. Néha az a legnagyobb segítség egy édesanya számára, ha egy hasonló helyzetben lévő személy hallgatja meg, aki megérti, bátorítja, esetleg saját példával utat mutat.

Címkék#válás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!