Életmód

2016.05.19. 13:07

Staféta Páll Zoltánnal

Jónás Péter azt kérdezi Páll Zoltán megyei vezető sportfőorvostól, hogy mit tartsanak szem előtt az idősek, ha sportolnak.

Mátételki András

Fotó: Mátételki András

- Ha a 60 felettieknél belevágnak bármilyen sportba, előtte alaposan vizsgáltassák ki magukat. A fizikai állapotfelmérésből kiderül, ki menyire terhelhető. Menjünk el kardiológushoz, aki feltérképezi a szív- és érredszerünket, ugyanakkor szemész, ortopéd szakorvos is nézzen meg bennünket, mert az izületi kopások behatárolják, hogy milyen sportot űzhetünk. Ezeket a vizsgálatokat célszerű évente megismételni. Azt tanácsolom, ha nincs más sportolási lehetőségünk, akkor hetente legalább háromszor ütemesen gyalogoljunk le 5-6 kilométer, azaz legalább egy órát mozogjunk. Figyeljünk oda, hogy milyen cipőt viselünk, nehogy súlyos izületi gondjaink legyenek. Jó, hogy egyre több a szabadtéri erősítő tornaszer, ugyanakkor minden korban ajánlott az úszás, hiszen a vízben minden izmunkat átmozgatjuk. Vallom, hogy minden betegség rehabilitációjára a legjobb gyógyszer a mozgás. Hasznosak az asszonytornák, s kitűnő eredményeket lehet elérni a jógával is, amivel fizikális és szellemi fittséget szerezhetünk. Ez egy olyan összetett életfilozófia, ami a táplálkozástól a lelki épülésünkig ad útmutatást.

Azt kérdezi Zagyva Richárdtól, hogyan segíti a rászorulókat a Katolikus Karitász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!