Életmód

2016.05.22. 12:50

A fáradhatatlan munka gyümölcse

Veszprém - Vince Viktória tizenkilenc éves, de már most olyan kitartásról tett tanúbizonyságot, amiről sokan csak álmodozunk. A fitneszmodellek világa megközelíthetetlennek tűnik a kívülállók szemében, röpke félórás beszélgetésünk után mégis úgy gondolom, ha kitartunk, bármit elérhetünk.

Perei Dóra

Mikor besétáltam a konditerem ajtaján, kapásból két dolog jutott eszembe. Az első: képtelenség, hogy ez a fiatal lány legyen, akit keresek. A második (miután bebizonyosodott, hogy nagyon is ő az, ráadásul egy faluban lakunk): ideje elfelejtenem, hogy ha szimplán elegendő spenótot tömök magamba, egy szép napon talán én is így nézhetek ki. Merthogy Viki élete nem csak játék és mese, az izmok nem maguktól csúsztak fel a testére.

- Hogyan és mikor csöppentél bele a fitnesz világába?

- Mindössze negyvenkét kiló voltam és ezen mindenképpen változtatni szerettem volna. A sport már tizenhárom éve az életem meghatározó része, konditerembe járni pedig két éve kezdtem el. Az ötlet, hogy fitneszmodell legyek, körülbelül egy éve fogalmazódott meg bennem: rengeteg motivációs videót megnéztem, és úgy éreztem, jó lenne ezt is kipróbálni. Egyébként már kiskoromtól kezdve mindenből rendszeresen versenyt csinálok.

Ami számunkra egy modern kori kínzóeszköz, azzal Viki úgy bánik, mintha mindig is ezt csinálta volna Fotó: Penovác Károly

- Ezt hogy érted?

- Hétévesen kezdtem el karatéra járni, egy eszetedőnyi edzés után már versenyekre jártam, és Európa-bajnok is voltam. Miután abbahagytam, fociztam, kosárlabdáztam, illetve táncoltam is.

- Egy év nem túl hosszú idő, ehhez képest egy csomó szép helyezést elértél Milyen versenyeken szerepeltél már?

- Három versenyen voltam eddig, mert sajnos időközben lebetegedtem, úgy pedig elég nehéz edzeni vagy diétázni. Részt vettem két magyarországi rendezvényen, az egyiken negyedik helyezést értem el, a másodikon hatodikként zártam. A legutolsó versenyem pedig novemberben, Ausztriában volt, ott második lettem.

- Hogy képzeljük el ezeket a versenyeket?

- Vannak szövetségfüggetlen és szövetséghez kötött rendezvények, ezekre tulajdonképpen bárki nevezhet. Oda kell menni a helyszínre, kifizetjük a regisztrációs díjat, illetve elmondjuk, hogy milyen kategóriában szeretnénk nevezni.

- Talán nem meglepő, ha megkérdezem, hogyan tudod beosztani az idődet, elvégre egy nap neked is csak huszonnégy órából áll. Mennyit edzel egy héten?

- Ez nagyon változó, versenyfelkészülés idején általában tizenkét alkalommal, ami úgy néz ki, hogy reggel éhgyomorra megyek egyórás kardió edzésre, suli után pedig visszamegyek a terembe, további másfél-két órás edzést lenyomok, a végére pedig marad a tanulás és a főzés. A könnyebb heteken, mint amilyen ez a mostani, igyekszem legalább ötször beiktatni a sportot.

- Van konkrét edzésterved?

- Többnyire edzés előtt döntöm el, mit gyakorolok. Legutóbb például háterősítő gyakorlatok voltak, tegnap pedig pihentem.

- Milyen az étrended? Vannak bevált receptjeid?

- Igen, grammra pontosan számolom, hogy mennyi fehérjét és mennyi szénhidrátot viszek be egy nap. Van, hogy a zsírt is számolom, de abból nagyjából tudom, hogy például egy evőkanál olívaolajjal és egy marék mogyoróval le van tudva a napi zsírbevitel. Verseny alatt nem ehetek sót és nem fűszerezhetem az ételeket, mert megkötik a vizet. Az meg a főzés pillanatában dől el, hogy éppen mihez van kedvem. A verseny hetében egyébként fel vannak osztva a napjaim: létezik alacsony, közepes és magas szénhidrátos nap, ezek váltják egymást. A receptek közül nagy favoritom a tonhallal töltött paradicsom, de egy marhasteaket is bármikor meg tudnék enni.

- Hogyan tudod tartani ezt a méricskélést? Úgy értem, sokan elkezdik, de végül feladják.

- A fanatizmusomból adódóan. Legalábbis szerintem. Ha van előtted egy cél (nekem az a szerencsém, hogy nagyon kitartó vagyok), akkor addig mész, amíg el nem éred. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nagy lelkesedéssel elkezdenek valamit, majd jön egy kudarc és egyből feladják. Az egyik ilyen, ha rossz diétát választunk, ami drasztikus megvonással jár, amitől persze az edzés sem úgy megy, ahogy kellene.

- Ezt értsem úgy, hogy neked nem voltak hullámvölgyeid, hanem kapásból tudtad, hogy mit akarsz elérni, és azt is, hogy ehhez nagyjából mennyi idő kell?

- Az elején nekem is voltak gyenge próbálkozásaim, mert mindenféle hiteltelen oldalról próbáltam meg összeszedni az információkat, például a villámdiétákról. Idővel aztán rájöttem, hogy ez így nem megy, beszereztem néhány témába vágó könyvet, sokat olvastam, meg szakértőhöz fordultam, és így nagyjából kialakult.

- Milyen terveid vannak az év hátralévő részére?

- Szeretnék több versenyen indulni, remélem, sikerülni fog.

- Milyen tippeket adnál a kezdőknek, akik szeretnének sikeresek lenni az edzőteremben?

- Keressenek fel egy szakembert, ne dőljenek be a villámdiétáknak, és a legfontosabb: soha ne adják fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!