Nemesvámos

2016.05.24. 18:03

Finnugorok világa - A nemesvámosi Waldorf gimnázium diákjainak kiállítása

Nemesvámos - A Fehérlófia Waldorf Iskola diákjai a finnugor népek történetével, a nyelvrokonsággal kapcsolatban készítettek tárlatot.

Balla Emőke

A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Gimnáziumban a tizedik osztályban teremtéstörténetekkel is foglalkoznak magyarórákon, így kerül elő a nyelv története is, amely nem keverhető össze  az azt beszélő nép történetével. Az intézményben fontosnak tartják, hogy a diákok megismerkedjenek a nyelvrokon népekkel, beszéljenek életükről, nyelvi, műveltségi és nyelvpolitikai helyzetükről, mondta Bagladi Orsolya nyelvész, az iskola magyartanára a keddi kiállítás megnyitóján az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban.

A Waldorf iskolában a diákok gyakran projekteken keresztül sajátítják el az ismereteket, a finnugor népeknek, kultúrának is maguk jártak utána. A tárlat alapjait a kilencedik osztályosok írásai adják, melyeket a 2015. október rokon népek napjára készítettek. Az ő anyagaikat a tizedik osztályosok munkái egészítik ki, a teremtéstörténet, nyelvtörténet témakörben. A tárlókon  láthatók többek között a finnugor nyelvrokonság  bizonyítékai, a finnugorok műveltsége, nyelvemlékek, valamint lappföldi pillanatképek.

A megnyitó után Sipos Mária, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást, Kifejező? Ősi? Különleges? – A magyarról és más nyelvekről címmel. Előadásában arról beszélt, ha tudatában vagyunk a nyelvek sokféleségének, különbözőségének, akkor meglátjuk az egyes nyelvek értékét is, más szemmel nézzük a nyelvek napjainkban egyre gyorsuló kihalását.

A rendezvényen, mely a Finnugor kulturális főváros programsorozat részeként a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület közreműködésével valósult meg, finn vendégek is részt vettek. Veszprém testvérvárosában, Rovaniemiben is működik Waldorf iskola, melynek kilencedik, tizedik osztályos tanulói látogattak el Magyarországra. Tizenöten érkeztek, ezen a héten megismerkednek a nemesvámosi iskolával, Veszprémnek, környékének és Budapestnek nevezetességeivel. Bár az iskolák közötti kapcsolat régebbi, a finnek először járnak Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!