Szombathely

2016.05.25. 17:02

Éjjel-nappal improvizáció: a jó hallású, szívós és kedves szombathelyi Lamantin lubickolni kész

Szombathely - Június első hetéig még fogadja a jelentkezőket a június 19-én elstartoló egyhetes Lamantin Improvizációs Tábor, ahol az idén is a magyar jazz-élet legjobbjaitól tanulhatnak, velük játszhatnak együtt a növendékek.

Ölbei Lívia

Sőt: az eddigi évekhez hasonlóan mesterkurzusokat is meghirdetett az Improvizatív Zeneműhely Egyesület. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a frissen színre lépő újabb jazz-zenész generációk legsikeresebbjei rendre itt, Szombathelyen kezdik élesíteni oroszlánkörmeiket. A Lamantin: márka és szakmai védjegy. A műfaji keretek tágasak, bőven belefér a blues, a soul, a funky, a gospel; a jelszó az improvizáció – vagyis a nyitottság és a kreativitás. És a folytonos fejlődés.

Fotó: Vas Népe

A szombathelyi Lamantin Improvizációs Tábor és Jazz Fesztivál összében-egészében 17 éves története a külső szemlélő számára a minőségérzék, a szakmai felkészültség - és a civil kurázsi diadala. Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület működésében mintha összesűrűsödne mindaz, amit az ember a személyes érdeklődésből fakadó önszerveződésről, szabadságról, kreatív energiák hatékony mozgatásáról gondol. Dr. Tímár Péter egyesületi elnök úgy kommentálja a megjegyzést, hogy az Improvizatív Zeneműhely Egyesületet egy baráti társaság hívta életre és működteti azóta is, a siker titka talán ebben keresendő: az egyesületi tagokat a jazz és a barátság köti össze (az ok és az okozat talán föl is cserélhető). Arról nem beszélve, hogy valami fontosra – és valami hiányra tapintott rá dr. Tímár Péter a barátaival, amikor létrehozta az Improvizatív Zeneműhelyt: Magyarországnak vannak kiemelkedően jó jazz-zenészei, a jazzkultúra „kiterjesztésén” azonban volt (és van) mit javítani. A szombathelyi kezdeményezés – az improvizációs tábor és a jazz fesztivál - mindenesetre régóta stabil állócsillag a magyar jazz-élet egén. Olyannyira, hogy a Lamantin Improvizációs Tábor minisztériumi pecséttel ellátott akkreditált továbbképzésnek számít, vagyis nemcsak mondjuk a Zeneakadémiára készülő diákok, nemcsak a nyitott, érdeklődő, látókörüket tágítani, hangszeres tudásukat fejleszteni kész örömzenészek, hanem zenetanárok, zenét oktató pedagógusok számára is jó lehetőség.

Mindenestül kimondható, hogy a szombathelyi Lamantin Improvizációs Tábor az ország legkomolyabb képzése a maga műfajában. A nagyjából-egészéből állandó tanári kar munkájában a magyar jazzoktatás legjobbjai vállalnak szerepet - ez pedig garancia a minőségre. A tábor helyszíne továbbra is a Bartók Béla Zeneiskola, művészeti vezetője Márkus Tibor, aki zongora-hallásfejlesztést és jazztörténetet tanít. Itt lesz a Lamantin-táborban Spányi Emil (zongora, jazzelmélet), Friedrich Károly (harsona, trombita, zenekari gyakorlat, big band), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét, fuvola, zenekari gyakorlat), Elek István (szaxofon, zenekari gyakorlat), Lakatos Ágnes (ének, vokál), Winand Gábor (ének, zenekari gyakorlat), Gyárfás István (gitár, zenekari gyakorlat), Csuhai Barna Tibor (nagybőgő, zenekari gyakorlat), Takács Donát (basszusgitár, zenekari gyakorlat), Nesztor Iván (dob, zenekari gyakorlat), Jeszenszky György (dob, ütőhangszerek, zenekari gyakorlat). Az idén először csatlakozik a tanári karhoz Gotthárd Mike, az Ocho Macho egészen kiváló, virtuóz, technikás és kreatív gitárosa; nevének hallatán elsősorban azoknak csillanhat föl a tekintetük, akik a jazz-rockot szeretik. A tanársegédi feladatokat zeneakadémisták látják el. A program változatos: vannak hangszeres egyéni órák, zenekari és improvizációs gyakorlatok, jazzelméleti, jazztörténeti órák, jam session-ök a tanárok és a hallgatók, illetve a fesztiválon föllépő nemzetközi hírű, világszínvonalú zenészek részvételével; a tábor tanárai és hallgatói minden évben koncertet adnak a fesztiválon is: az egyébként is szoros kapcsolatot tartó kézféle kezdeményezés ezen a ponton eggyé válik, összeér. Az idén is mesterkurzusokat tartanak a fesztivál kiemelt vendégei: Alvin Queen (dob) az USA-ból, Stéphane Belmondo, a korzikai születésű kiváló trombitás Franciaországból érkezik, szintén mesterkurzussal várja a növendékeket az Európa-szerte jegyzett trombitaművész, Fekete Kovács Kornél, valamint Szendőfi Péter, aki szintén a jazz-rock vonalat képviseli, és szerte a világban rendszeresen tart mesterkurzusokat. Tímár Péter azt mondja, fontos szempont, hogy lehetőség szerint a jazz összes elágazása megjelenjen a Lamantin Táborban.

A 14 éves tábori tapasztalatok szerint az alkalmanként 100-120 táborozónak több mint a fele visszajáró, és minimum 20 jelentkező van évről évre, aki harmadjára jön Szombathelyre. A növendékek átlagéletkora 17-22 év körülire tehető, de az idei Lamantin Tábornak is lesz 10 éves hallgatója; ahogy abban sincs semmi furcsa, ha jelentkezik egy 5 fős dixieland zenekar (volt már erre példa), 70 év körüli muzsikusokkal. Viszont mindenki személyre szabottan megkapja azt, amire az érdeklődése, képzettsége, gyakorlottsága (stb.) révén igényt tart.

Az idei Lamantin Improvizációs Tábor és Jazz Fesztivál a szombathelyi Szent Márton Emlékév programjait gazdagítja (a Lamantin egyébként is a kiemelt városi kulturális események közé tartozik), úgyhogy Márton szellemében ki-ki megtalálja majd a fesztiválhelyszíneken Szent Márton perselyét. Az összegyűlt pénzadomány sorsáról a tábor tanári kara (mint alkalmi kuratórium) dönt: az biztos, hogy egy arra érdemes, tehetséges zenész-palántának szánják, megkönnyítendő az első lépéseket. (A „se nem komoly, se nem könnyű”, vagyis nehezen besorolható jazz Magyarországon különben sem túl kifizetődő: az elhivatottság mellé elkel a támogatás is.) Márton szelleme máshol, másképp szintén fölbukkan a fesztiválon, de erről – ahogy a fesztiválprogramról is – majd legközelebb. Most az a legfontosabb, hogy a Lamantin Improvizációs Tábor iránt érdeklődők ki ne fussanak az időből. Részletek a jelentkezésről: www.lamantin.hu. A rendkívül jó hallású, szívós és kedves lamantin (másképpen karibi manátusz a tengeritehenek rendjéből) ismét lubickolni kész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!