Életmód

2016.05.25. 14:10

Aludj jól az egészségedért - Aki kizsákmányolja a szervezetét, tíz évvel kevesebbet él

Tévedés, hogy az idős embernek kisebb az alvásigénye, legfeljebb az éjszakai alvás rövidebb, amelyet azután bepótol a délutáni szunyókálás - állítja G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ igazgatója, aki a minap a Veszprémi Polgári Társaskör vendége volt.

Mátételki András

Az emberek egyharmada világszerte nem alszik jól, aminek számos oka és következménye lehet. Nem egy betegség ide vezethető vissza, állítja a szakember különböző felmérésekre alapozva. Ami a külső tényezőket illeti: nincsen ilyen gondjuk az egyenlítő környékén élőknek, ahol a nap azonos időben nyugszik, szemben az északi országokban lakókkal, ahol hónapokig szinte teljes sötétségben élnek napközben, utána meg sokáig világosak az éjszakáik. Mi, magyarok a kettő között élünk. (Nálunk az óraátállítás sokak szervezetét megviseli.)

Az alvatlanság problémájával még csak fél évszázada foglalkozik az orvostudomány - a neurológiához tartozik. A WHO úgy határozott, hogy az alváskutatás önálló tudomány lesz a következő esztendőtől.

G. Németh György tanácsa, hogy lefekvés előtt már ne beszéljünk lelkünket felzaklató témákról
Fotó: Penovác Károly

Ma már népbetegségként beszélhetünk az alváshiány okozta problémákról. Sokan ezt nem veszik komolyan, s százszor fontosabbnak tartják autójuk ápolását, mint éjszakai pihenőjük körülményeit - figyelmeztet G. Németh György. A 40-60 évesek alvási igénye átlag hét óra, ám aki egy-egy órát lecsíp az éjszakájából, az többórás alváshiányt is összeszedhet egy hét alatt. Az illető ekkor olyan tudatállapotba kerül, ami 0,5-1 százalékos alkoholszintnek felel meg. Sokan így ülnek volánhoz, vagy éppen veszélyes munkát végeznek

Fontos, hangsúlyozta az egyetemi docens, hogy az éjfél előtti alvás kétszer annyit ér, mint az utána következő időszak. Aki hosszú távon kizsákmányolja a szervezetét, akár 10 évvel kevesebbet él. (A három műszakban dolgozók életkilátásáról jobb nem beszélni.)

Százhúszféle alvászavarról beszélhetünk. A legismertebbek közé tartoznak az álmukban beszélők. Súlyos betegségként kezelik az alvajárást, s aztán itt vannak a horkolók, akiktől mások nem tudnak aludni.. Ha valaki álmában felhorkan, az azt jelenti, hogy a tüdeje rövid időre nem kapott levegőt, amit egy speciális maszk segítségével lehet elkerülni.

A rossz alvást (horkolást) nem szabad genetikai okokra fogni (már nagyapámnál is berezonált a csillár ), hanem érdemes megvizsgálni, miképpen is élünk. Tény, hogy az emberek többsége stresszben él, túlhajszolja magát, ami fáradttá, ingerültté teszi. Éjszaka is tovább pörög az agya, másnap fáradtan, leverten ébren, s így megy munkába. Vajon az ilyen dolgozó hogyan áll helyt a munkahelyén? A családjában? Fokozatosan csökken az immunrendszer ellenálló képessége, ami betegségekhez vezet. Lelkileg is megroggyanhatunk, kiéghetünk.

Az intézet vezetője azt tanácsolta, hogy igyekezzünk azonos időben lefeküdni, de úgy azért ne bújjunk ágyba, hogy még nem vagyunk álmosak. Nem tanácsos napközben aludni (legfeljebb ebéd után 25-45 percet), mert akkor este nem jön álom a szemünkre. Lefekvés előtt semmiképpen ne beszéljünk családi vagy egyéb gondokról, mert azok felzaklatnak. Előtte már négy órával ne együnk, hat órával pedig semmilyen koffeintartalmú italt ne fogyasszunk. A tévét, mobiltelefont és egyéb technikai eszközt alvás előtt egy órával kapcsoljuk ki, s kezdjünk valamilyen relaxációs gyakorlatba.

Nagyon fontos, hogy teljes sötétségben töltsük el az éjszakánkat, hiszen így tud elegendő melatonint (alvást segítő hormont) termelni a szervezetünk. Ha nincs redőny az ablakokon, használjunk szemtakarót. Az sem mindegy, hogy a szobánknak milyen a hőmérséklete, s hogy mivel takarózunk.

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy mennyire kényelmes az ágyunk. A hallgatóságból feltették az egyszerű kérdést, amire persze nem volt könnyű válaszolni: melyik ágybetétet vegyük meg? Ezt is egyénre szabottan kell megválasztani, így például egy túlsúlyos embernek keményebb fekhely kell, mint egy könnyebbnek.

Címkék#alvászavar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!