Életmód

2016.05.26. 13:42

HIV-fertőzöttek: Még rajtuk a skarlát betű

Folyamatosan nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint az utóbbi öt év jelentős emelkedését a felderítetlen fertőzötteknek a statisztikákban megjelentnél jóval magasabb száma okozhatja. A gyakorlat azt mutatja, még mindig félünk tőlük, a tévhitek győztek egyelőre.

Piltman-Horváth Barbara

A KSH értékelése szerint az AIDS betegséggel kapcsolatos felvilágosító munka nem elégséges: alig vannak megelőző és szűrőprogramok, pedig jelentősen javíthatnák a korai diagnózis és a sikeres kezelés esélyét. A tudatlanságból fakadóan enyhültek a fertőzéssel kapcsolatos félelmek – írja az MTI.

- A legnagyobb különbség a HIV és az AIDS között, hogy míg előbbi tünetmentes, akár évekig is lappanghat, az AIDS-betegek már produkálnak tüneteket – tisztázta az elején dr. Treiber Amália bőrgyógyász. – Ma már rengeteg olyan gyógyszer elérhető, amivel csökkenthetjük a tüneteket és lelassíthatjuk a betegséget.

Az orvos szerint még mindig sok a tévhit a betegekkel kapcsolatban, akiket gyakran meg is bélyegeznek. – A pletykákkal ellentétben nem terjed kézfogással vagy bármilyen más érintéssel az AIDS. Védekezés nélküli szexuális kapcsolat, illetve drogosoknál a közös tűhasználat szokott gyakran a vírus terjedéséhez vezetni. Tudok olyan beteget is, aki egészséges gyermeket szült, és a férjét sem fertőzte meg – világosított fel a doktor.

A szűrésekkel kapcsolatban dr. Andrásofszky Enikő megyei tiszti főorvos, főosztályvezető válaszolt kérdéseimre. - A vizsgálatra akár névvel, akár anonim módon is van lehetőség. A vizsgált személy anonimitása minden esetben biztosított és megtartott. A HIV jelenlétét a fertőzést követően leghamarabb négy hét után lehet kimutatni. A vérvétel helyben történik rendelési időben, akár előzetes egyeztetés nélkül is  – tájékoztatott a főosztályvezető.

Az eddigi gyakorlat alapján az egyértelműen negatív eredmény kiadására a vizsgálat elvégzésétől számított egy héten belül kerülhet sor. Az eredmény a névvel regisztrált páciens a személyes adatok megadását követően, illetve anonim vizsgálat esetén a vérvételkor kapott egyedi azonosító bemutatása után személyesen vehető át.

Amennyiben a vizsgálat úgynevezett reaktív eredményt ad, a laboratórium a vizsgálati mintát megerősítő vizsgálatra küldi Budapestre a Szent László Kórházba. A megerősítő vizsgálat eredménye alapján lehet eldönteni, hogy szükséges-e további tanácsadás.

A tiszti főorvos szerint megelőzhetjük a bajt monogámiával, azaz hosszú távú kapcsolatra való törekvéssel, alkohol általi bódult állapotban, tudatmódosító szerek hatása alatt a szexuális érintkezés kerülésével, illetve óvszer használatával, amely még mindig a legnagyobb, de nem a százszázalékos védelmet nyújtja.  Bármilyen probléma esetén azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

A betegek kezelése a már említett fővárosi kórházban történik. – Szó volt a központ decentralizálásáról, hogy más nagyobb városokban is legyenek ilyen központok, de úgy gondolom, az anonimitást is jobban meg tudják így őrizni a páciensek, valamint ott tényleg olyan szakemberek dolgoznak, akik már gyakorlottak mind a betegség kezelésében, mind a pszichés segítségnyújtásban – mondta a központról dr. Treiber Annamária bőrgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!