Sport

2016.05.26. 18:55

Az Európa-bajnokságon dől el a riói részvétel

Dunaújváros - Rohan az idő, és valamennyi olimpiai sportág (jeles) képviselője is azon fáradozik, hogy az utolsó pillanatot is kihasználja a riói repülőjegy megszerzése érdekében.

Jankó Árpád

Mint közismert, a riói olimpiára két női tornászunk közül csak az egyik utazhat. A békéscsabai Makra Noémi (edzők az Unyatinszki házaspár) és a dunaújvárosi Kovács Zsófia (Trenka János és Joó Gabriella tanítványa). A női torna-válogatott szövetségi kapitánya Draskóczy Imre a döntést a most kezdődő Európa-bajnokságtól teszi függővé. Vagyis a sokáig komolyan sérült (most lábadozó) Makra Noémi vagy Kovács Zsófia svájci szereplése (az Eb színhelye Bern) alapján szavaz az indulóra a kapitány.

Nem szeretnénk elkiabálni, de Zsófia idei teljesítménye messze megelőzi Makra produkcióit, és ha most Bernben egy biztos, pontos, szép szereplés sikerülne Zsófinak (és miért ne), akkor nincs lehetősége a szövetségi kapitánynak a már egyszer olimpiai résztvevőt felnevelt Unyatinszkiék tanítványa mellett dönteni. Trenka János és Joó Gabriella tornásza kell, hogy megkapja Rióba a repülőjegyet. Annál is inkább, mivel Draskóczy nemrég kijelentette, csakis a legjobb utazhat az olimpiára. Így tehát nem lehet hátrány a döntésben a dunaújvárosi edzőpáros fiatalabb életkora.

Az Európa-bajnokságon nemcsak a gyakorlat erőssége, hanem a mozdulat szépsége is fontos lesz

A tét tehát igen nagy az Európa-bajnokságon. Ezt jól tudja Kovács Zsófia is, aki jelenleg Trenka Jánossal a tatai edzőtáborban gyakorol, és vasárnap utazik Svájcba.

- Az utolsó simításokat végezzük az edzőmmel. Az hogy ő itt van velem, nagy nyugalmat jelent nekem. Tulajdonképpen minden gyakimat tudom. Most ezeket csak szépíteni, javítgatni kell.

- Jelentkezik már az a bizonyos versenyláz?

- Még nem. Majd a szereplés napján. De van már kellő rutinom. Kemény vagyok fejben, tudok uralkodni magamon, bár egy kis feszültség lesz majd bennem, de ezt félre kell tennem a teljes koncentrálás érdekében.

- Nézzük a kedvenc szereket és a többit is...!

- Hát a korlát változatlanul. Ennél maradt a gyakorlatom, amit Rióban a tesztversenyen mutattam be. De ugrásban van egy másik gyakorlatom, egy erősebb. Ezt szintén rengeteget gyakoroltam. Ezzel is rendben vagyok, meg a többivel is. Magabiztosan, egészséges önbizalommal várom a kontinensviadalt. Minden külső zavaró körülményt figyelmen kívül kell hagynom. Meg kell csinálnom...!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!