Kultúra

2016.05.27. 19:20

Vízözön ékírással

Dunaújváros - A Biblia és a régészet című előadássorozat második részében dr. Zólyomi Gábor előadását hallhatták az érdeklődők csütörtökön délután az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

Az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének tanszékvezető docense a következő nem túl egyszerű címet választotta: A mezopotámiai vízözön történetek az újabb szövegek tükrében.

Hogy mennyire elkötelezett kutatója a témának, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy erről a részterületről kilencven percen át folyamatosan beszélt, többször megemlítve, hogy erre, vagy arra az idő rövidsége miatt nem tér ki. Dr. Zólyomi Gábor - eredetileg Noé bárkája címet viselő - előadását messze nem az újabb szövegeknél kezdte, egészen az ezernyolcszázas évek végéhez ugrott vissza az időben, amikor is a Daily Telegraph címlapon hozta 1872. november 14-i számában, hogy Mr. George Smith asszír szövegek közt rábukkant egy vízözöntörténetre. Mint kiderült, nem csak az angol lap számára volt ekkora szenzáció a dolog, szinte minden sajtóorgánum szenzációként hozta a hírt.

Hamarosan fény derült arra is, miért volt ekkora szenzáció, hogy az assziriologia történetének legnagyobb nyilvánosságát kapta.

Ninivében jelentős mennyiségű, ékírással megírt agyagtáblát találtak az ásatások során. A mintegy húszezer táblatöredék közt akadt rá John Smith a K3375-ös számot viselő táblatöredékre, amelyen sumér nyelven, ékírással olvasható, hogy Gilgamesnek elmesélik a vízözön történetet. Smith olyaténképpen megörült a leletnek, hogy ruháit ledobva rohangált a múzeum falai között.Akkoriban épp parázs vita volt akörül, hogy milyen idős is a földgolyó. Egyik oldalon álltak az egyháziak, akik a bibliában fellelhető dátumok alapján kiszámolták, hogy a föld hatezer esztendős. A másikon pedig a geológusok, akik állították, több mint hatezer évesnek kell lennie. A tábla felirata tehát azt jelentette a vallási oldalnak, hogy a biblia független forrásból megerősítést nyert.Szó esett a vízözön hős neveiről, az Atra-hasis táblákról, és sok minden másról. Egy jelentős előrelépést hozott az a lelet, amit bárka tábla néven emlegetnek. Ezen a következő áll: A hajót, amelyet építeni fogsz, köralakúra tervezd, a hosszúsága és a széle egyforma legyen! Padlójának területe 3600 négyzetméter, falának magassága pedig 6 méter legyen. A fél futballpályányi, hetven méter átmérőjű kosárhajót 527 kilométer kötélből lehet elkészíteni. Noé bárkája tehát egy hatalmas kosárhajó volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!