Szombathely

2016.05.28. 09:40

Mit rejt a titokzatos kiskocsi? - Káldy Lajos festőművész kipakolt a "guruló műteremből"

Szombathely - Orgonák a dédimama cipőjében, nyuszitalp a havas fák alatt, virágok szépsége, erdők nyugalma - Káldy Lajos festőművész június 12-ig látható kiállításán járunk a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központban.

Merklin Tímea

Aki szereti a természet csendjét, békéjét, tiszteli a tökéletességre törekvés apró csodáit, sokat kap Káldy Lajostól, a magyar tájak utazó festőjétől, aki a képeivel a léleknek kínál pihenőket. Kiállításának megnyitóján Tanai Erzsébet énekelt, Németh Tamás játszott tárogatón. Cebula Anna képtárigazgató felidézte: Lajos bácsi 1922-ben született Csipkereken. Onnan ered a falu, a föld iránti szeretete, amely egész életén át elkísérte. A „friss festői előadásmódot” Radnóti Kovács Árpádtól, a „színörömöt” Burány Nándortól tanulta.

Az arborétumbeli kiállításon Káldy Lajos kipakolt a guruló műteremből, hogy lássuk: mi minden kell, mi minden elég a szabadban való alkotáshoz. (Fotó: Merklin Tímea)

- Képei visszavisznek gyermekkorunkba, a szülői, talán a nagyszülői házba. Visszavisznek a múltba, egy idilli tájba, ahol ember, épület és természet még egységet alkottak. Visszavisznek oda, ahol az élet élet volt, nem örökös rohanás és kapkodás. Visszavisznek oda, ahonnan indultuk, visszaadva a harmóniát és a lelki békét, amelyet valahol félúton sokan elvesztettünk.

Lajos bácsi praktikusan használja felszerelését: lehajtja az ülőkét a kocsiról és megpihen, ha elfárad utazás közben.

Káldy Lajos egy 21. századi plein air festő. A szabadban dolgozik, húzza a komplett műtermet rejtő, guruló, kockás bevásárlókocsiját, és ott kezd munkába, ahol megtetszik neki, amit lát.

- Minden képem mesél. Ezek az én naplóm lapjai. Mindenhez van egy történetem - mondta a kiállításmegnyitón, és kirakta a kiskocsi tartalmát, hogy megmutassa, mi minden kell, mi minden elég az alkotáshoz. Egy összehajtogatható papundeklidobozból és egy rátett mappából lesz az alkalmi asztalka, előkerül rá a festékes bögre, a festékes készlet és a víz - legjobban akvarelleket szeret festeni. Van a kocsiban gyógyszer, sapka, esernyő, vécépapír és egy 60 évvel ezelőtt készített, stabil háromlábú szék, ezen ül, ha fest. Ha csak megpihen útközben, a kocsiról lehajtható ülőkét használja. Ez a komfort, amire az utazásoknál - túl a kilencvenen, messze túl - gondolni kell.

Orgonák a dédimama cipőjében című festménye - Káldy Lajos találmánya a monokróm akvarell - azt mondja, így kell színes élményt festeni fekete-fehérben.

A guruló műteremből előkerül egy félkész kép is: egy tuskót kezdett festeni itt az arborétumban. Hatalmas öreg fa volt, benne sok-sok évgyűrű. Lajos bácsi annyit fűz hozzá: „Ha ráérek, majd befejezem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!