Életmód

2016.06.01. 09:39

Az igazság a palackozott vizekről - Meggondolandó, mit emelünk le a polcról

A jó idő nemcsak a lenge ruhákat csalogatja elő, a palackozott ásványvizek szintén reneszánszukat élik ilyenkor. Ráadásul erre a reklámok is rásegítenek, hiszen egytől egyig azt sugallják, hogy az egészség a palackos víznél kezdődik. A valóság azonban merőben mást mutat.

Perei Dóra

Kezdjük azzal az apró, ám igen fontos részlettel, hogy a palackozott üdítők gyártásával temérdek műanyag hulladék hátra marad, aminek aztán a környezet látja kárát. Ha pedig a gazdasági oldalát nézzük, egy fél literes palack ára lényegesen több egy köbméter friss csapvízénél.

- Sokan abban a hitben élnek, hogy a boltokban kapható flakonos víz mind összetételében mind tisztaságában jobban szolgálja egészségünket a csapvíznél. Mert az hatóságilag ellenőrzött, mert azt mondják a reklámok, mert gusztusosan néz ki, és mert ásványi anyagok vannak benne – sorolja a leggyakoribb indokokat Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Egyetlen palack ásványvíz előállításához hárompalacknyi vizet használnak fel. Ahogyan fentebb említettük, újrahasznosítás ide vagy oda, a keletkezett műanyag hulladék tetemes része nem kerül újrafeldolgozásra. Egy 2012-es adat szerint Magyarország hulladékának mindössze tizenhét százalékát hasznosítják újra, hatvankilenc százalék azonban a szemétlerakókban végzi. Nemzetközi szinten ez az arány még rosszabb; egyes, a Csendes-óceánon keringő hulladék-tengerek mérete nagyobb, mint Texas állam.

Akik csapvizet fogyasztanak, azok a fenntartható működést, illetve a vízgazdálkodást támogatják a profitorientált, palackozott vizet forgalmazó vállalatok helyett.

Nem beszélve arról, hogy amíg tőlünk csupán egy karnyújtásnyira van a frissítő csapvíz, a világ lakosságának mintegy tizenegy százalékának erre nincs lehetősége, ugyanis nem jut hozzá.

Ha ez még nem lenne elég indok az átállásra, szakértőnk további öt érvet felsorakoztat a csapvíz mellett.

A csapvíz minőségét ugyanazon jogszabályok garantálják, mint a palackozott vizekét. Talán annyi a különbség, hogy míg a csapvíz fogyasztása hosszú távon is folyadékpótlásra ajánlott, addig az ásványvizeknél nem árt az óvatosság. Ráadásul hazánkban kiemelkedően jó minőségű a csapvíz.

Egy liternyi palackozott víz árából kb. 500 liter csapvizet kapunk. Nem is rossz üzlet palackozni, igaz?

Ha mégis valódi ásványvízzel szeretnénk kielégíteni jelenlegi vízfogyasztásunkat, azaz a mélységi vízbázisokat kitermelésével nyert vizet fogyasztunk, akkor a folyamatosan növekvő ásványvízigény ezen készleteket örökre kimeríti.

Bár kevesen gondolják, de a műanyag flakonok sem „tiszták". A bennük tárolt folyadékban sokszor kimutatható a műanyag előállítása során alkalmazott mérgező fém, az antimon, illetve egyéb szennyezőanyagok, melyek a hormonrendszer megzavarását eredményezik.

És végül, de nem utolsó sorban: a Magyarországon egy év alatt eladott műanyag palackok hatszor érnék körbe a Földet. És ez csak a hazai mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!