Civil

2016.06.01. 10:33

Székelyföldi leventék síremlékét avatták és áldották meg Ikervár-Péterfán

Ikervár - „Szivárvány havasán felnőtt rozmaringszál, el akar hervadni .” énekelte a Castrum Gemini Énekegyüttes a végső nyughelyre lelt székely fiatalok sírkertje előtt a magyar hősök emléknapján.

Civil Tudósítónktól

1945. március 28-án Ikervár Péterfa-majorban a III. Ukrán Front 22. dandárjának és az I. német hegyivadász hadosztály 99. ezredének gyilkos összecsapásakor a majorban dolgozó, illetve szolgálatot teljesítő 43 székely levente közül is többen életüket veszítették.

Az emlékmű közel négyszázezer forintba került

Az egykori Udvarhely megyéből érkezett 20 levente, a 21 német és a két szovjet katona holttestét közös tömegsírban helyezték el a major közelében lévő szántóföldön. 1994-ben a német hadisírgondozók kezdeményezésére a tömegsírt megbontották, és az exhumáltakat a veszprémi katonai temetőben helyezték el.

Boros Lajosné, az Ikervár Fejlődéséért Közalapítvány elnöke a síremlék elkészítésének részleteit ismertette

Az emlékhely azonban többszöri áthelyezéssel is Ikervár-Péterfán maradt. A sírkertet évtizedeken keresztül Tóth Mária péterfai lakos, valamint az ikervári művelődési ház honismereti szakköre és nyugdíjas klubja gondozta. Ez év tavaszán az Ikervár Fejlődéséért Közalapítvány az ikervári önkormányzat támogatásával csaknem 400 ezer forint értékben síremléket készíttetett, amelyet a hősök napja alkalmából Haller László plébános áldott meg. Az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház által szervezett ünnepségen emlékező beszédet mondott Koszorús Ödön helytörténész és Boros Lajosné, az Ikervár Fejlődéséért Közalapítvány elnöke.

Haller László plébános megáldja a síremléket

Szöveg és fotó: Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!