Sümeg

2016.06.02. 19:10

Megállni, feltöltődni

Sümeg - Petru Costin fegyvergyűjteményéből nyílt kiállítás a Csárdakertben levő kocsimúzeumban.

Tisler Anna

A Moldáv történeti fegyverkiállításon az időszámítás előtti negyedik századtól a XlX. századig láthatók harci eszközök és szerszámok. Petru Costin második alkalommal mutatkozik be Sümegen, az első kiállítása hat évvel ezelőtt volt. A tegnapi megnyitón Petru Costin, a moldovai határőrszolgálat múzeumának igazgatója elmondta, hogy ő ezekre a tárgyakra nem az élet kioltására alkalmas eszközként, hanem technikai és kulturális értékként tekint.

Szabó Gábor gyalogos parancsnok a lX-Xl. századi lándzsahegyek előtt az egyedi kiállításon Fotó: Tisler Anna

Az eszközök bemutatják, mely szerszámokat használtak elődeink a mindennapjaik során. Egy-egy tárgy sokat elárul a korának, amelyben készült, technikai fejlettségéről, az akkori ember gondolkodásáról. Az unió számos országából kapott már meghívást, hogy mutassa be azokat. A kiállításokon való részvétellel hazáját, a Moldovai Köztársaságot szeretné népszerűsíteni. Az 1958-ban született gyűjtő birtokában számos katonai és vámtiszti egyenruha, régészeti és numizmatikai ritkaság, ikon, fegyver, lószerszám megtalálható. Gyűjteményéből többször szerveztek kiállítást Budapesten a Hadtörténeti Múzeumban, valamint vidéki városokban. Petru Costin komoly szerepet vállalt hazája területén a magyar katonai sírok feltárásában is. A Magyar Köztársasági Érdemrend arany fokozatának a birtokosa. A védelmi minisztérium katonai kulturális intézetének a tudományos munkatársa. Patkógyűjteményét Guinness rekordként jegyzik.

A megnyitón Végh László polgármester örömét fejezte ki, hogy ismét a város adhat otthont az egyedülálló gyűjteménynek, méltó környezetben, a vár tövében. Holló József tábornok elmondta, hogy a rendkívül gazdag anyag tudást közvetít, amelyre a mai embernek nagy szüksége van. Fontos, hogy a rohanó világban meg tudjunk állni, megnézni egy kiállítást, feltöltődni élménnyel, elraktározni a látottakat.

Oleg Turea nagykövet kifejtette, hogy a Moldova és Magyarország a kultúra számos területén ápol kiváló kapcsolatokat, amely mindkét nép életét gazdagítja. Papp Imre várkapitány elmondta, a múzeumban örömmel adna helyet a patkókiállításnak is.

A fegyvergyűjtemény szeptemberig látogatható.

Címkék#sümeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!