Életmód

2016.06.03. 13:53

Terítéken a bodzavirág - Egyszerűen készíthetünk jóleső üdítőt vagy szörpöt

Pápa - Még ontják virágaikat a bodzabokrok, ezért aki egy könnyed, nyári frissítőt szeretne készíteni, vagy netán a tél időszakra akar bespájzolni, jobb, ha mielőbb metszőollót ragad.

Polgár Bettina

A mihályházi Mészáros Lajosné jól bevált receptjeire esküszik.

- A családom, és kiváltképp az unokám nagy kedvence a bodzás üdítő - meséli. Mint mondja, ez a nyári frissítő könnyen elkészíthető, ám viszonylag rövid idő alatt célszerű elfogyasztani, hiszen nem kell hozzá tartósítószer.

A nyáron elkészített bodzaszörpöt a téli hónapokban is élvezhetjük Fotó: Vallner Bettina

- Szükségünk lesz egy ötliteres dunsztosüvegre. Ebbe teszünk harminc darab nagyobb tányérú bodzavirágot, 80 dekagramm cukrot, és négy-öt darab felkarikázott citromot. Emellett hozzáadunk körülbelül 50-60 szem teaízestő citrompótló tablettát, illetve ennek hiányában 0,5-1 deciliter citromlevet. Amikor ez kész, az üveget egy kistányérral lefedjük, két napra félretesszük, és a tartalmát néha-néha megkeverjük. Két nap után leszűrjük, majd hűtőbe tesszük, így egy héten át fogyaszthatjuk. Ha valaki kicsit sűrűnek érzi az üdítőt, hígíthatja szódavízzel vagy csapvízzel is - javasolja Mészáros Lajosné.

Az előbbi receptet alapul véve azonban tartós bodzaszörpöt is készíthetünk. - Ebben az esetben nem 80 dekagramm, hanem két kilogramm cukor szükséges. Két nap után ugyanúgy leszűrjük, majd hozzáadunk egy mokkáskanálnyi tartósítószert. Ha valaki az utóbbi hozzávalót nem szívesen használná, akkor a szörpöt műanyag flakonokban lefagyasztva is tárolhatja. Ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy a palackot ne töltsük teljesen tele, mert amikor a tartalma megfagy, a flakon könnyen megrepedhet - tanácsolja Mészáros Lajosné. Így olyan frissítőt kaphatunk, melyet a hideg, téli napokon

is bármikor elővehetünk, ha kedvünk támad a nyári emlékeken nosztalgiázni.

Címkék#bodzavirág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!