Kőszeg

2016.06.04. 18:45

Nemzeti Összetartozás Napja – különleges megemlékezés Kőszegen

Késő délután kezdődtek a városban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett programok. A rendezvényt a Kőszegi Vonósok koncertje zárta – repertoárjukban két részlet is szerepelt a Kőszegi Trianon-emlékmiséből.

Simán Klára

A Trianoni keresztnél fél ötkor gyűltek össze az emberek, hogy az emlékezés koszorúit elhelyezzék, itt Básthy Béla alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz. Később az országzászló alatt folytatódott a több tucatnyi polgárt megmozgató rendezvény, ahol Huber László polgármester helyezte el a koszorút. Itt dr. Kapiller Sarolta, a Kőszegi Járási Hivatal vezetője mondott beszédet, közreműködött a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes. A megemlékezés után Kincs István egykori apátplébános emléktáblájának koszorúzása következett.

Fotó: Pócza Zoltán

A Nemzeti Összetartozás Napjának méltó befejezést adott a Kőszegi Vonósok „És mégis él a magyar” című koncertje a Jurisics-vár lovagtermében, ahol a hazai muzsika nagyjaitól csendültek fel ismert művek ezen a napon. A koncertmester Scheer Bernadett volt. Erkel Ferenc Himnusza után Scheer Uwe: Kyrie című részlete hangzott el a Kőszegi Trianon-emlékmiséből. Kocsár Miklós Pozsonyi Táncok, Bartók Béla 10 könnyű darab (Gyermekeknek című zongoradarabok vonószenekari átirata), Kodály Zoltán Intermezzo, Bartók Béla Erdélyi Táncok, Farkas Ferenc Piccola Musica di concerto című műve után ismét a külön e városnak írt műből, a Kőszegi Trianon-emlékmiséből hallgathatott meg egy részletet a közönség, ez volt az Agnus Dei. (Szólista: Scheer Félix Dominik – ének; közreműködött a Katolikus Egyházi Énekkar és a KammerXang Wien, vezényelt dr. Csabáné Király Erzsébet.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!