Életmód

2016.06.05. 12:35

Bátran süthetünk olajban - Nem kell lemondani a rántott húsról, viszont akkor kevesebb köret legyen!

Főzzük, süssük vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő-zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?

Napló-információ

Sokan esnek abba a hibába, hogy fogyókúrás célból, vagy csak az egészséges táplálkozásra törekvés céljából azt gondolják, hogy étrendjükbe csak a roston sült húsok vagy a gőzben párolt húsételek, zöldségfélék és köretek férnek bele. Azaz a panír, amely liszt, zsemlemorzsa, tojás hozzáadásával készül, ráadásul a húst bő olajban sütjük, már-már bűnözésnek számít szerintük a fogyókúrában.

Héder Éva dietetikus azonban elárulja: a párolás, ahol főzés előtt olajban megpirítjuk a nyersanyagot, sőt, időnként a bő olajban sütés is megengedett az egészséges táplálkozásban. A bő olajban sültek ugyan energiában mindenképpen gazdagabbak lesznek, viszont olyan létfontosságú telítetlen zsírsavakhoz és esszenciális zsírsavakhoz segítik hozzá a szervezetet, amelyet a nyersanyag önmagában nem tartalmazott. Fontos tudni, hogy mivel a zsírok, olajak lassítják az emésztés során a felszívódás lendületét, ezért kedvezően hatnak például a szénhidrát-anyagcserére is: lassabban, elnyújtottabban emelik a vércukorszintet, ezért az elkészült étel úgynevezett glikémiás indexe alacsonyabb lesz, mint a főtt, gőzben főtt ételeké. Tehát bátran pároljuk és süssük olajban az ételeinket - árulja el a dietetikus.

Ha szeretnénk a bevitt kalória mennyiségét is csökkenteni, akkor a vasárnapi rántott hús mellé már csak minimális mennyiségű nagy szénhidráttartalmú köretet - rizst, burgonyát - együnk, hiszen ott már a panír: a liszt és a zsemlemorzsa is tartalmazott szénhidrátot. Együnk mellé köretként friss salátát, párolt, sütőben sült vagy főtt zöldségeket.

A sütés egyik elengedhetetlen kelléke a sütőolaj, de milyen szempontok alapján döntsünk, hogy melyiket használjuk? A főleg salátákra használt hidegen sajtolt növényi telítetlen olajok azonban nem alkalmasak a sütésre, mert kémiai összetételükben átalakulás történik a hő hatására, az egészségre nézve kedvezőtlenül változnak.

Viszont használjuk bátran a napraforgóból, repcéből, vagy olívából sajtolt, finomított olajokat. A választásnál fontos szempont, hogy olyan összetételű finomított növényi olajat válasszunk, amely hosszan hevíthető, hiszen az ilyen olajak jól tűrik a hőt.

Címkék#étkezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!