Hírek

2016.06.05. 20:25

Nagy gond a vakáció - Az a legjobb, ha együtt a család

Visszatérő gond, hogyan töltse el hasznosan a gyerek a nyári szünidőt, ha a gyerektábor nem lehet opció. Utánanéztünk, milyen programot, nyaralást, értelmes elfoglaltságot szervezhetünk a vakáció idejére.

Perei Dóra

Akinek iskolás- vagy óvodáskorú gyermeke van, bizonyára tudja, mekkora felüdülés a június közepe, hiszen végre vége a sulinak. Nincsenek többé esti alkudozások a villanyoltás idejével kapcsolatban, és reggelente sem kell két kézzel kihúznunk az ágyból csemeténket, majd órákat könyörögni neki, hogy készülődjön már végre. Más szempontból is megkönnyebbülést jelent a nyár a szülőknek, hiszen nincsenek váratlan meglepetések az ellenőrzőben, se fogadóórák, se szülői értekezletek. Ha ez mind így igaz, vajon hogyan lehetséges, hogy sok családban ezek a hónapok mégis kifejezetten károsak a szülő és gyereke kapcsolatára? Első körben talán azért, mert amint lecseng a bizonyítványosztás utáni izgalom, kitör az igazi vakáció, a szülőkre pedig valóságos kételycunami zúdul: vajon egyedül hagyhatom-e egész napra, amíg én dolgozom? Hová és kivel engedhetem el napközben?

Bele kell-e szólnom, hogy mivel tölti el a nyári szünet napjait, vagy hagyjam, hadd aludjon délig és üljön le utána a számítógép elé? És így tovább, és így tovább. Nincs könnyű dolguk a felnőtteknek, hiszen megtalálni az arany középutat a lehetőségek között, hogy a gyerek naphosszat felügyelet nélkül az utcán lófrál, vagy éppen ellenkezőleg, nevelőtáborrá változtatni az otthonunkat, igen bonyolult dolog.

A szentkirályszabadjai Varga Zalán és Milán soha nem unatkozik. A lekváros zsemlét evő fiútestvérek szabadidejükben gyakran másznak fára, távcsővel madarakat figyelnek meg, labdáznak, ugrálnak a gumiasztalon, vagy éppen a kutyájukkal játszanak
Fotó: Balogh Ákos

Ha pedig ez még nem lenne elég, meglehetősen kevés az olcsó iskolai, önkormányzati, netán alapítványi tábor, az alacsony jövedelműeknek pedig a legtöbb tábor sajnos megfizethetetlen. Ehhez képest a köznevelési törvény szerint az óvodák nyáron sem zárhatnának be, a nevelési év ugyanis szeptember elsejétől a következő év augusztus harmincegyedikéig tart.

Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szerint, ha a szülő el tud menni szabadságra, akkor célszerű együtt tölteni a gyerekekkel az időt, kirándulásokkal a környéken. Egy kisebb túrához vagy biciklizéshez viszonylag kis befektetésre van szükségünk, és ilyenkor is rengeteget lehet beszélgetni. A Balaton északi partján például igen gazdag a kínálat gyerekprogramokból, de anélkül is izgalmas a gyerekeknek például a hattyúetetés is. Játszóterekre járva nemcsak a gyerekeink, de mi magunk is szert tehetünk új ismerősökre. Számos játszótér mellett most már szabadtéri tornaeszközök is találhatók, amiket a nagyobbra nyúlt felsős gyerekek is szívesen használnak.

Sokszor azért megy táborba a gyerek, mert a szülők nem tudnak szabadságra menni, és így legalább hasonló korú társak között tölti a gyerek az idejét. Ha a szülők otthon vannak, akkor a gyerek nem feltétlenül ragaszkodik a táborhoz, kivéve, ha valamilyen speciális érdeklődését elégíti ki az (például sakk-, informatika-, lovas-, stb. tábor), vagy ha a kistestvér még nagyon pici és emiatt a család napirendje kötött.

A gyerek számára az a legjobb nyaralás, ha együtt lehet a család. Nem az a fontos, hogy külföldre megyünk vagy itthon maradunk, a lényeg, hogy együtt vagyunk. A közös élmények, a nagy beszélgetések segítik a feltöltődést, hiszen a mai családokban az az egyik legnagyobb baj, hogy mindenki rohan. Soha nincs elég idő arra, hogy a másikat meghallgassuk, hogy igazán együtt lehessünk.

Címkék#vakáció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!