Hírek

2016.06.06. 16:10

Nyárias időnk lesz - Várhatóak-e viharok ezen a héten Szombathelyen?

Szombathely – Hidegfront érkezik, ennek nyomán fokozatosan stabilizálódik a légkör, és kevesebb záporra, zivatarra számíthatunk. Nyárias időnk lesz egész héten Szombathelyen, s már túl vagyunk a legkorábbi napkeltén.

Bakos Ágnes

Majd csütörtökre, péntekre látszik újabb csapadék, de persze addig is kialakulhat lokálisan felhőszakadás – mondta az e heti eső-várakozásokról Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A hétvégére elvonul a csütörtökre ígérkező csapadék, és északira fordul a szél. Addig szélcsendes órák, napok lesznek, olyannyira, hogy ködfoltok kialakulására is számíthatunk a júniusi hajnalokon. – Különösen a sík vidékeken, de gyorsan elillan a köd – mondta az észlelő.

Kiemelte, hogy már csak részben hosszabbodnak a nappalok, hiszen június hatodikán volt a legkorábbi napkelte. A délutánok még egyre hosszabbak, egészen június végéig, a napnyugtát illetően majd akkor lesz fordulat. Addig pedig június 20-a körül a leghosszabb nappal vár ránk. Hogy akkor milyen idő lesz, azt korai megjósolni, változatosak a modellek.

A héten semmilyen szélsőség nem vár ránk a hőmérséklet szempontjából: 23 és 26 °C között, körül alakul a napi maximum hőmérséklet és 10-13 °C körül alakulnak az éjszakai minimumok.

Az átvonuló hidegfront lehűlést nem, de fejfájást hoz az érzékenyeknek. Tompul a figyelem és erősödik a görcsökre való hajlam, erre készülhetnek a frontra érzékenyek.

A szárazabb időben, a napsütéses órákban nagyon erős az UV-sugárzás – figyelmeztetett a meteorológiai szakember. A déli órákban eléri a hetes szintet a tíz fokozatú skálán az UV sugárzás ereje, ilyenkor negyed óra alatt megéghet az érzékeny bőr a tűző napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!