Hírek

2016.06.06. 17:59

Mutatjuk, milyen lesz a felújított Berzsenyi tér

Szombathely - A Berzsenyi Dániel-szobor körül egy új, rendezvénytérként is használható, díszburkolatú területet alakítanak ki, amelyet szökőkutak és zöldfelületek határolnak majd.

Vadas Krisztina

Hétfőn bemutatták a Berzsenyi tér és környezete látványterveit, és ismertették a felújítás részleteit. A munka a sajtó jelenlétében hivatalosan is elkezdődött.

- A Szent Márton Terv első üteme a városrehabilitáció. Ennek egyik részét az egyházi beruházások képezik, amelyek már majdnem elkészültek - emelte ki dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. - Az egyházi munkálatok során szépült meg a Püspöki Palota, melynek újjáépítették a lebombázott szárnyát, látogathatók lettek a székesegyház tornyai, megújult a szeminárium épülete, illetve az egyházmegyei épületeket is rendbe tették a Mindszenty térrel együtt.

- A városrehabilitáció másik részeként a Berzsenyi tér, a Szent Márton tér, a Savaria Múzeum, a Szent Márton utca, valamint a Smidt Múzeum felújítása valósul meg. Ennek első lépése a Berzsenyi tér átépítése, funkcióváltása - mondta dr. Puskás Tivadar.

Az új Berzsenyi teret úgy álmodták meg, hogy felidézze a 150 évvel ezelőtti állapotát, mégis illeszkedjen a modern belvárosba. A térnek akkoriban két centruma volt: a Berzsenyi- és a Szily-szobor. Ezt szeretnék újra megvalósítani.

- Az első lépés a parkoló felbontása és a régészeti kutatás elindítása. A feltárás után a közművek cseréje történik meg, aztán a tervnek megfelelően elkezdődik a tér kialakítása - tette hozzá a polgármester.

A Szent Márton Terv munkálatai közé tartozik a Romkert passzázs megépítése is, amivel lehetővé válik az Ady tér és a Szily János utca közti gyalogos átjárhatóság. A Fő tér, a Berzsenyi tér és a Mindszenty tér burkolatának egységessé tételével szeretnék elérni, hogy összefüggő, egységes belváros alakuljon ki. Ehhez a Fő téren is alkalmazott, külön Szombathely számára a szürke három árnyalatában legyártott térkőburkolatot használnak. A Berzsenyi és Mindszenty, valamint a Fő térhez hasonlóan kapcsolódik majd hozzá a Szent Márton-templom elé épített tér is. A tervek szerint a munkával ez év végére, jövő év elejére végeznek.

Mangliár László építész főként az építkezések, felújítások forgalmi változásairól, hatásairól beszélt. Mint mondta, a megbízás arról szólt, hogy a Fő téri gyalogos övezetet hosszabbítsák meg a Szent Márton-templomtól a székesegyházig. Így kialakulhat egy egységes, összefüggő, gyalogosan átjárható belváros. Elsőként azt emelte ki, hogy az autós forgalomban is lesz változás, ha elkészül a tér.

- A Szily utca nem lesz egyirányú, de több eszközzel próbáljuk elérni, hogy csökkenjen az autós forgalom. Egyrészt útszűkítéssel: a felújítás után a Szily János utca öt és fél méter széles lesz, és a parkolókat is az úttesten jelölik majd ki. Emellett közvetlenül a térnél az úttest szintjét felemeljük a járda szintjére - mondta az építész.

- A legfontosabb azonban, hogy a Hollán Ernő utca egyirányú lesz, csak a Kossuth utca felé lehet majd haladni. Északi irányban nem lehet majd átmenni a belvárosnak ezen a részén. Viszont a Széchenyi utca felől továbbra is két irányban lehet majd kihajtani - hangsúlyozta Mangliár László.

Dr. Puskás Tivadar hozzátette: a tér átalakításával elvesző parkolóhelyeket máshol alakítják ki. Elkezdődött a Kőszegi utcai parkolóudvar bővítése, valamint a Kőszegi utca másik oldalán is kijelölnek parkolókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!