Pápa

2016.06.07. 05:21

Bibliai metszetek a Baldácsy-gyűjteményben

Pápa - A tematikus válogatás ötvenöt-hatvan darab Ó- és Újszövetségi jeleneteket és szereplőket ábrázoló metszetkiállítás, reményeink szerint ezentúl is szolgálja majd a művészeti nevelést – fogalmazott Mezei Zsolt.

Laskovics Márió

Mivel egy kormányzati támogatásnak köszönhetően a Dunántúli Református Egyházkerület kiállítóhelye 2017-től a Református Ótemplom lesz, és az anyagot már válogatják az új tárlatra, ezért a Református Gyűjtemények könyvtárfolyosóján új állandó kiállítást láthatnak az érdeklődők. Pénteken nyitották meg a bibliai metszetkiállítást azokból a metszetekből, amiket még Báró Baldácsy Antal adományozott a pápai főiskolának 1863-ban. A kiállításmegnyitón Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a Református Gyűjtemények jövőbeli terveit. Majd Mezei Zsolt könyvtárvezető, a kiállítás anyagának összeállítója beszélt az adományozó életéről, illetve a metszetgyűjteményről.

Baldácsy 1876-ban – tífuszban elhunyt fia halála után – katolikus létére nyolcezer holdnyi birtokát minden tartozékával együtt alapítványi formában a magyarországi felekezetekre hagyta. A nagymagyarországi protestánsok mint jótevőjükre emlékeztek rá hosszú ideig. A báró az 1850-es években ismerkedett meg a Pápai Kollégium professzoraival, műgyűjteményének egy része, az akkor 2771 darabból álló metszetgyűjtemény 1952-ig, a kollégium államosításáig szolgálta a rajztanítási célokat. Jelen pillanatban 2548 darabból áll a kollekció – számolt be a könyvtárvezető. A mostani tematikus válogatás ötvenöt-hatvan darab Ó- és Újszövetségi jeleneteket és szereplőket ábrázoló metszetkiállítás, reményeink szerint ezentúl is szolgálja majd a művészeti nevelést – tette még hozzá Mezei Zsolt.

Nikolausz Krisztián grafikus-tanár előadása következett a metszetek grafikatörténeti és technikai bemutatásával. A kollekcióban a grafika szinte minden formája megtalálható az egyedi rajzoktól a sokszorosított metszetekig. Az utóbbiból, mely a gyűjtemény legnagyobb részét alkotja, a következő technikákat különböztethetjük meg: fa-, réz- és acélmetszet, rézkarc, színezett rézkarc, takart minta és színezett litográfiák. A most kiállított anyagban pedig fa- és rézmetszetek, rézkarcok láthatóak. Köztük a tárlat két legértékesebb darabja, az 1511-ben megjelent Kis Passió két Dürer-nyomata. De láthatóak még Raffaello, Tiziano, Michelangelo és Rubens művei nyomán készült másolatok, parafrázisok is - tudtuk meg a grafikatanártól. A 15-17. századból származó metszetekből akkoriban azok is megismerhették a bibliai történeteket, akik nem tudtak olvasni – emelte még ki jelentőségüket Nikolausz Krisztián, aki szót ejtett még Dürer alkotói tevékenységéről, majd részletesen ismertette a metszetek elkészítésének és azonosításának folyamatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!