Sport

2016.06.07. 07:01

Fő a pozitív hozzáállás! A ZTE fiatal labdarúgóit kérdeztük a válogatott Eb esélyeiről

Pénteken a házigazda Franciaország Románia elleni mérkőzésével megnyitja a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot. Számunkra különösen nagy nap viszont június 14-e lesz, hiszen 44 év után e napon tér vissza a magyar labdarúgó-válogatott a kontinenstornára.

Mikó-Baráth György

Szinte az egész ország futball lázban ég, augusztusban pedig kezdődnek az olimpiai játékok is. A nemzeti tizenegy kijutásában kulcsszerepet vállaló, jelenleg legsikeresebb magyar futballedző, Dárdai Pál azon a véleményen volt, hogy a hazai foci legfontosabb feladata az Eb után jön, hiszen a sikert ki kell használni arra, hogy minél több fiatal kezdje el a labdarúgást. Ezért is kíváncsiak voltunk, miként élik meg a fiatal focisták ezt a jelentős eseményt. Így a ZTE U-14-es és U-15-ös csapatának tagjaival, Bekő Bencével, Megyesi Márkkal, Szekeres Ákossal, Pataky Gergővel és Belső Marcellel találkoztunk, s arra kértük őket, hogy elemezzék nekünk nemzeti tizenegyünk franciaországi esélyeit.

A mieink sikereinek egyik kulcsa lehet az egységesség. Ugyanakkor minden csapatban vannak jobban s kevésbé népszerű játékosok. Rákérdeztünk hát a fiatal zetéseknél, kik a kedvenceik a válogatottból? A válaszokból kiderült, hogy a fiúk tényleg követik a nemzeti csapat meccseit. Pataky Gergő, Szekeres Ákos és Megyesi Márk is Dzsuzsák Balázst emelték ki. „Úgy gondoljuk, hogy ő a legjobb magyar játékos.” Ákos hozzátette azt is, hogy nagyon szereti Dzsuzsák szabadrúgásait, Márk pedig szintén szélsőt játszik, így különösen figyeli a válogatott kapitányának játékát. Belső Marcell - a többiek egyetértésével – Nagy Ádámot emelte ki. „Fiatal, és nagyon tehetséges, valamint jól forgat, ami az ő posztján nagyon fontos.” Gergő még gyorsan hozzátette, hogy „a jó öreg Gera is sokat tud lendíteni a csapaton”, s ezt a kérdést Bence zárta rövid, tömör, mondhatni „súlyos” véleményével. „Az én kedvencem Böde Dani. Hogy miért? Mert száz kiló!”

Arról is megkérdeztük riportalanyainkat, mi a véleményük, miért pont most sikerült a kvalifikáció egy nagy tornára. Márk véleménye a következő volt: „Szerintem az utóbbi időben voltak a legjobb edzők, akik jól tudták motiválni a játékosokat. Ez pedig nagyon fontos egy csapatnál, ez hozhatta meg ezt a nagyszerű eredményt.” Gergő a Norvégia elleni, sikerrel megvívott pótselejtezőre is kitért. „Már a kijutás is nagyon nehéz volt. A norvég meccs volt a döntő, itt játszottunk a legjobban, s Kleinheisler zsenialitása is kellett a továbbjutáshoz!”

Érdeklődtünk, hogy véleményük szerint meddig jut a magyar csapat a kontinensviadalon. Riportalanyaink nagyon pozitívan látják a Storck-legénység esélyeit. Mind az öt ZTE játékos azon a véleményen volt, hogy a csoportból biztosan továbbjutunk. De a csapat két mókamestere, Marcell és Gergő még kisebb nevetés mellett elmondták, hogy döntőbe várják a magyar csapatot. Ezen a tippen mi is csak mosolyogtunk, de minden szurkoló nagyon örülne, ha a két fiatalnak lenne végül igaza.

Ezen felbuzdulva, végül a döntő tippelésére kértük fel a zalaegerszegi csapat ifjú titánjait. Márk és Ákos egyaránt német-spanyol döntőt vár, míg Bence a hazai pálya előnyére és egy kis meglepetésre számít, így francia-olasz finálét tippel.

Riportalanyaink pozitív hozzáállása reméljük, átragad a válogatottra, és minden szurkolóra is. 44 év várakozás után sokan, sokkal kisebb célok elérésével is elégedettek lehetünk, mint a döntőbe kerülés. De mi lennénk a legboldogabbak, hogy ha júliusban, újra fel kellene keresnünk Belső Marcellt és Pataky Gergőt, megérdeklődni tőlük, hogy miből jósolták meg  ezt a hatalmas sikert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!