Hírek

2016.06.07. 09:57

Jogosan büntették 660 ezer forintra a vasi kamionsofőrt?

Benke László négyszer kapott 165 ezer forintos csekket, amiért úgy lépte át a magyar határt Bucsunál, hogy nem fizetett útdíjat. A büntetés így jogosnak hangzik, ám egy kérdés mégis bonyolítja a helyzetet: volt-e lehetősége megváltani a matricát?

Vadas Krisztina

Benke László magyar teherautósofőr, de osztrák kamiont vezet. Hetente többször ingázik Magyarország és Ausztria között, folyamatosan szállítja az árut. Nem ma kezdte a szakmát, már évtizedek óta rója járművével a kilométereket. Így a szabályokkal is tisztában van. Nemrég mégis kellemetlen meglepetés érte: 660 ezer forintra bírságolta a magyar rendőrség.

Fotó: Szendi Péter

- Azt mindenki tudja, hogy Magyarországon fizetni kell az úthasználatért, ha valaki három és fél tonna fölötti járművel lép be a határon – kezdte történetét Benke László. - Ám a bucsui határátkelőnél nincs lehetőség az útdíjfizetésre. Én úgy tudom, egy EU-s jogszabály értelmében ilyen esetben a legközelebbi vásárlási lehetőségig el lehet menni, és ott megváltani. Ez jelen esetben a szombathelyi, Kőszegi úti benzinkút, ami a határátkelőtől körülbelül tíz percre található. Itt minden alkalommal megvettem a matricát, oda-vissza irányban – folytatta.

Ám útközben a Toronynál lévő elektromos ellenőrzőkapu regisztrálta az áthaladást, illetve azt is, hogy Lászlónak nem volt érvényes engedélye.

- Leraktam az árut, majd mikor mentem vissza Ausztriába, a bucsui határátkelőnél már vártak a rendőrök. Kérték, hogy adjam oda a személyes irataimat és a teherautó papírjait. A rendőr továbbá felszólított, hogy vegyem le a hatósági jelzést, amit nem tettem meg, így ő önkényesen leszedte. Ekkor én igazoltam neki, hogy megvettem a matricákat, oda-vissza irányba, ő mégis közölte, hogy büntetés várható, ugyanis Magyarországon zéró tolerancia van. Ez annyit tesz, hogy egy métert sem lehet megtenni az országban útdíj megfizetése nélkül. Mindezt el is fogadnám, ha lenne lehetőség a határon megvásárolni a matricát – mondta Benke László.

A rendőr a papírok lefénymásolása után négyszer 165 ezer forint büntetésről szóló csekkel tért vissza, ugyanis László az előtte lévő héten még háromszor járta be ugyanezt az útvonalat. Mint mondta, előtte is mindig így csinálta, ám eddig nem volt ebből probléma.

Amikor bement a Szombathelyi Rendőrkapitányságra panaszt tenni, közölték vele, hogy van lehetőség internetes vásárlásra.

- Az interneten azonban csak dombornyomatú, regisztrált kártyával lehet vásárolni. Nem mindenki rendelkezik ilyennel.

Utánajártunk, milyen szabályozás vonatkozik az útdíjfizetésre. Az utdij.hu honlapon azt írják, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával.

Úgy tűnik tehát, Benke Lászlót jogosan büntették meg, ám a kérdés attól még kérdés marad: ha nincs lehetősége interneten vásárolni, akkor mit tehet az, aki szabályosan szeretné átlépni az országhatárt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!