Hírek

2016.06.07. 12:10

Ők a legjobbak az országban! - Szombathelyi fiatalok, akik tudják, mi kell a kisbabáknak

Szombathely, Kaposvár – Két vasi csapat nyert az országos csecsemőgondozási versenyen: a dobogó első fokán osztoztak.

Simán Klára

A Magyar Vöröskereszt 21. alkalommal Kaposvárott szervezte meg a felmenő rendszerű országos csecsemő- és kisdedgondozói versenyét. Általános és középiskolai kategóriában a területi és megyei fordulót követően Szombathelyről a Gothard Jenő Általános Iskola és a Kanizsai Dorottya Gimnázium 3-3 diákja képviselhette megyénket a megmérettetésen. Mindkét csapat első helyezést ért el. A felkészülésüket Halászné Vidéky Veronika iskolavédőnő és Szecsődi Noémi ifjúsági vöröskeresztes - szintén „kanizsais" diák – önkéntes segítette.

A diákok tavaly november óta készültek a versenyre, elsajátítva tömérdek elméleti és gyakorlati tudást, amit később, már szülőként is hasznosíthatnak majd - tudtuk meg a felkészítő tanártól, Halászné Vidéky Veronikától. A délutánjaikat áldozták fel a versenyzők: a nevetős, jó hangulatú szakkörökön megtanulták a csecsemő fürdetését, öltöztetését, lázmérését, megismerték a lázcsillapítás különböző módjait, biztos információkkal rendelkeznek a helyes csecsemő- és kisdedtáplálási irányelvekről, különös tekintettel az anyatejes táplálásra; sőt, tudják azt is, mit kell tenni egy légúti megbetegedés vagy egy hányás, hasmenés esetén.

Fotó: Halászné Vidéky Veronika

- Az életre való felkészítés és az egészségnevelés a célunk a hasonló jellegű versenyekre való felkészítéssel, emellett minél fiatalabb korban elkezdik megtanulni ezeket a gyakran készségszintű ismereteket a gyerekek, annál alaposabban, mintegy reflexszerűen tudnak majd reagálni a majdani szülői szereppel együtt járó nehézségekre, helyzetekre - mondta el kérdésünkre Vinczéné Kenedli Csilla megyei igazgató. Hozzátette, hogy már mintegy két évtizede küld Vas megye ilyen versenyre fiatalokat - nem titkolt céljuk, hogy szakmát adjanak az önkéntesek kezébe. Megtudtuk, hogy több ifjúsági vöröskeresztesből lett már mentőtiszt, ápoló; többen persze szülőként is hasznosítják a tanultakat.

- A versenyeken egyébként a vasiak többnyire dobogós helyezést érnek el, de olyan, hogy egyszerre két csapat osztozzon az első helyen, még nem volt - tette hozzá az igazgató.

Az országos verseny résztvevői több mint öt órán át, 16 állomáson adhattak számot tudásukról. Közben négy pihenőhelyen lazíthattak kicsit játékos feladatokkal.

A csapatversenyen való részvételét a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete mellett egy gyógyszercég, a KLIK szombathelyi tankerülete és a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!