Hírek

2016.06.08. 09:23

Mit olvasnak a szombathelyi kamaszok?

Szombathely - Krimit és a szüleik polcain talált klasszikusokat is szívesen olvasnak az olvasni egyébként is szerető fiatalok. Mindenféle műfajt hoznak az olvasóklubba.

Bakos Ágnes

Tanulságos, amikor nem az iskolai kötelező olvasmányaikról számolnak be tinédzserek. A TÁMasz ifjúsági olvasóklub tagjai kéthetente átbeszélik, mely témák, melyik könyvek érdeklik éppen a középiskolásokat, akik nagyon szívesen fogadják a „felnőtt” ajánlatokat. Sokan a szüleik polcáról emelnek le olvasnivalót - van, hogy azért, mert ajánlja a szülő, vagy éppen csak azért is, mert a szülő szerint még nem a gyereknek való. Vegyes, színes válogatás kerekedik minden alkalommal, például olyan, mint a mostani. Menjünk sorban.

Fotó: Bakos Ágnes

JAMES DASHNER: AZ ÚTVESZTŐ Ahogy olyan sok könyv mostanában, ez is egy sorozat, annak is az első része (bár azóta a „feledik” történet is megjelent, szintén jellemző módon). A könyv kamaszokról szól kamaszoknak és örökifjú olvasóknak, ez az, amit az ifjúsági könyvek közül a tinédzserek ajánlottak társaiknak a klubban. Az olvasónak kalandvágyónak kell lenni, szerintük. A történet helyszíne a Tisztás, ahová furcsa körülmények között érkeznek fiúk, velük kell megfejteni az Útvesztő rejtélyét. A könyvmoly fiatalok a felnőtteknek is bátran ajánlják Az útvesztő után a Tűzpróbát is, meg a Halálkúra című harmadik részt. Sokat elmond a sorozat népszerűségéről, hogy több mint ötszázan jelölték kedvenc sorozatnak a könyves közösségi portálon.

FÁBIÁN JANKA: ADÉL ÉS ALÍZ 2013-ban jelent meg a könyv, a szerző addigra már óriási rajongótábort szerzett például az Emma-trilógiával és A német lány című romantikus történelmi regényével. Merthogy az összes könyv műfaja ez - ezért elsősorban a gyengébbik nemnek ajánlják a TÁMaszosok. Adél és Alíz barátnők, viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli a kapcsolatuk. Az időutazásban az a rendkívüli, hogy pontos korrajzot ad. (Majdnem olyan hajszálpontos, mint Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című, nemrég indult sorozata, bár az nem családregény, hanem krimi). Fábián Janka hősei: a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél - róluk szól a romantikus mese.

CECELIA AHERN: TALÁLT TÁRGYAK ORSZÁGA Ez az a könyv, ami fiatalnak és felnőttnek egyaránt tetszett a klubban. A főhős Sandy Shortt kényszerbeteg. Amióta tízéves korában eltűnt a szomszéd kislány, mániákusan keresgél, nem tudja feldolgozni, ha elvesznek a dolgai. Kutatószenvedélye odáig fajul, hogy magánnyomozó lesz - amíg el nem tűnik... Választ kap (majdnem) minden kérdésére.
Félelmetes és elgondolkodtató a könyv, akár sci-finek is beillik, és éppen az ilyen „földöntúli”, párhuzamos világokat megvillantó, mai ifjúsági regények közé is passzol - azzal együtt, hogy akár habkönnyű amerikai vígjáték alapanyaga is lehetne.

LAWRENCE BLOCK: A BETÖRŐ, AKI BOGARTNAK KÉPZELTE MAGÁT Akárcsak Agatha Christie, a többi klasszikus krimi is visszatérő téma az ifjúsági olvasóklub alkalmain. Ilyen Lawrence Block, akivel a tizenéves klubtagok még csak ismerkednek, de a felnőtt tagok már örök barátságot kötöttek. 2008-ban adták ki itthon, eredetileg 1995-ben jelent meg. „Az a helyzet, Bernie betöréseiről nem lehet leszokni.” - Röviden ez volt az egyik klubtag véleménye és ajánlása. Merthogy A betörő, aki Bogartnak képzelte magát, már a hetedik része a Bernie-sorozatnak. Érdekes, hogy csak az elmúlt tíz évben érkezett hozzánk az egész sorozat, pedig 1977-ben kezdte írni Lawrence Block. A hazai olvasók Betörő a szekrényben címmel vehették kézbe Bernie második nyomozásának történetét, méghozzá az 1978-ban írt történetet 1984-ben. Utána 2005-ig semmi, azóta viszont megjelent a teljes sorozat - a TÁMasz-tagok örömére (is).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!