Multidéző

2016.06.08. 09:12

Amikor feszület volt a Mária-oszlop mellett

Szombathely – A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár jóvoltából egy múlt század eleji fotót hasonlítunk össze egy napjainkban készített felvétellel.

Kelemen Attila

A képek a ferences templom északnyugati sarkát ábrázolják, melynek szomszédságában, az első támpillérközben található a város legrégebbi köztéri szobra, a Mária-oszlop. Felállításának ideje, 1682, az oszlop posztamensén olvasható.

A régi felvételen jól látható, hogy az első támpillérhez épített fülkében helyet kapott egy feszület is. Ezt ma már a templom tornyának nyugati oldalán tekinthetjük meg, a díszes fülke elbontásra került. A rendház Savaria tér, illetve az Aréna utca felőli részén még egy szobor ékesíti a közteret. Ezen a hegyes ormú homlokzaton, a késő reneszánsz stílusú kőkeretes kapu felett, barokk építészeti keretbe foglalva kapott helyet Árpád-házi Erzsébet fülkeszobra.

Alatta Sennyey István püspök címere látható. Győri püspökként 1630-ban ő telepítette vissza a ferenceseket, akiket a XVI. században űztek el Szombathelyről. A kancellár püspök a hajó és a szentély alatti kriptában lett eltemetve, csakúgy mint Hefele Menyhért építész. Magát a templomot 1954-ben tatarozták, jól látszik a felvételeken a homlokzati eltérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!