Belföld

2016.06.08. 09:25

Felújították Eötvös báróné hajdanvolt otthonát

Iharos – Jelentős fejlesztés zárult le nemrég a somogyi településen, ahol befejeződött a polgármesteri hivatal felújítása.

Horváth-Balogh Attila

A részletekről Horváth Győző polgármester számolt be lapunknak. – Tavaly nyáron próbáltunk állami forrást szerezni a hivatal épületének felújításához, akkor 8,3 millió forintos igényt nyújtottunk be egy pályázati kiírásra, de végül 5 milliót kaptunk – bocsátotta előre a polgármester. – Természetesen, ennek is nagyon örülünk, ám a kevesebb támogatás miatt csökkenteni kellett a beruházás műszaki tartalmát. Ezért az esőcsatornát nem cserélhettük ki, csak a problémás részeket újítottuk fel. A külső homlokzatfestés és a nyílászárók cseréje maradt bent a projektben. Ennek keretében a homlokzat egészét felújítottuk, illetve kicseréltük a nagyterem, a tárgyaló és a klubhelyiség ablakait, továbbá a déli homlokzaton két ablakot, mert vissza szerettük volna állítani az épület egységét. Ugyanis a kilencvenes években ezen az oldalon a kelleténél kisebb ablakokat építettek be. Továbbá a fejlesztés keretében az épület északi oldalának régi, elavult bejárati ajtaját is jól záró, hőszigetelt nyílászáró váltotta.

A megújult polgármesteri hivatal utcafronti oldala (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

Horváth Győző azt is elmondta: reményeik szerint a hőszigetelt nyílászárók beépítése érzékelhető lesz majd a polgármesteri hivatal téli fűtésszámláinak összegében is – természetesen, pozitív értelemben...

Az épület egyébként helyi védettséget élvez. Korábban egy kastély udvarházaként működött, arra vonatkozóan azonban nincsenek adatok, hogy pontosan mikor is épült, de vélhetően az 1860-as évek előtt. Kuriózum, hogy 1871-től haláláig, 1913-ig a házban lakott báró Eötvös Józsefné, Eötvös József kultuszminiszter özvegye.

– Azt gondolom, az épület már emiatt is fokozott odafigyelést igényel – jelentette ki az iharosi polgármester. – További terveink közt szerepel, hogy a nagyterem elavult fatüzeléses, kandallós fűtését korszerű, központi fűtéses rendszerre cseréljük, illetve a lépcsőket és a teraszt csúszásmentes lapokkal burkoljuk. A megszépült hivatalt a hagyományos Szent László-napon, július 2-án avatjuk fel.

Címkék#Iharos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!