Életmód

2016.06.08. 09:55

Allergia: eljött a megelőzés ideje

Eddig megkönnyítette a pollenallergiások helyzetét az időjárás - most viszont ideje felkészülni a legrosszabbra.

Simán Klára

- A pollencsapdánk legújabb adatai szerint a fenyőfélék pollenjei nagy mennyiségben vannak jelen, ám erre viszonylag kevesen allergiásak - közölte kérdésünkre dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője, megyei tiszti főorvos.

Hozzátette, hogy jóval több beteget érint a pázsitfűfélék - vagyis a csalán, lórom, útifű, stb. - virágzása. Ezek pollenjei is nagyon magas mennyiségben észlelhetők Vas megye egész területén. Dr. Stánitz Éva hozzátette, hogy most a Cladosporium nevű kültéri gomba jelenléte is jelentős méreteket öltött, és egyre több ember allergiáját idézik elő ezek a szabad levegőn lévő gombák.

- Az időjárással összefügg, hogy az éppen aktuális szezonra jellemző pollenek mennyire okoznak tüneteket: az esőzés lenyomja ezeket a belégzési szint alá - magyarázta el kérdésünkre a megyei tiszti főorvos. Hozzátette, hogy amint szárazabb a levegő, vagy süt a nap, emellett még légmozgás is észlelhető, azonnal több a panasz. Most ismét napsütést és szelet jósolnak a meteorológusok - ideje elkezdeni a megelőzést, ha allergiásak vagyunk.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy minden évben célszerű újra megvizsgáltatni, letesztelni, hogy mire vagyunk érzékenyek: a láz nélküli náthás tünetek gyanút adhatnak allergiára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!