Hírek

2016.06.08. 08:59

Ifjak, YMCA, KIE, Ten Sing: Isten megismerése minden generáció számára új kihívás

Szombathely - Tudta ön, hogy a századfordulós Angliában miért kellett lecserélni a bányalovakat, vagy miért tömörültek dalárdákba a rendőrök?

Kalcsics Ildikó

Ezt is eláruljuk, de az evangélikus fiatalok vezetőit már az ebből a közegből kiindult keresztény ifjúsági mozgalmakról, és a bennük rejlő lehetőségekről kérdeztük a Ten Sing-csoport helyi újjászervezése kapcsán.

Míg a YMCA (magyarul: Ifjak Keresztény Egyesülete) és a KIE (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) neve sokaknak ismerős lehet, a Ten Sing mozgalomról idehaza valószínűleg kevesebben hallottak. Holott például Norvégiában szinte nincs olyan család, amelyben ne lenne lelkes Ten Sing-es fiatal, vagy éppen arra szívesen emlékező idősebb családtag, tudtuk meg a szombathelyi evangélikus gyülekezet ifjúsági vezetőjétől, Menczinger Tamástól.

Fotó: Tóth Kristóf, Takács Dorottya

A YMCA-mozgalom gyökerei a 19. századi Angliára nyúlnak vissza. Az iparosodás miatt a városokba áramló fiatal munkaerő felkarolására szerveződött egyesület célja - a híres utcai evangelizációk, imaórák és Biblia-tanulmányozások mellett - az volt, hogy a züllesztő kocsmák és bordélyok helyett megbízható szállást és értelmes, a testet-lelket egyaránt felemelő és erősítő szabadidős tevékenységeket nyújtson az ifjaknak.

Ugyanennek a mozgalomnak a magyar megfelelője a KIE, és ezek egyik munkaága a Ten Sing, amely bármely fiatal számára nyitottan, keresztény vezetők irányítása alatt kínál terepet a kreativitás és a képességek kifejtésére, és nem utolsósorban Isten keresésére és a hit képviseletére. Mindezt énekes-táncos és drámaelőadások formájában, vagy éppen ezek háttértevékenységeiben való részvétellel.

- Célunk egyfajta „kinyújtott kézként” olyanokat is elérni - fogalmazott Menczinger Tamás -, akiket hagyományos csatornákon keresztül nem lehetne.

Az ificsapat korábbi vezetője, Torma-Hasza Mónika lelkész (jelenleg kétgyermekes kismama) elmondta: már 2011-ben volt  igény  az istentiszteleteken kívüli közösségi gyermekprogramok szervezésére, és a munka meg is hozta gyümölcsét. Mind a fiatalok, mind a szülők között volt olyan, aki ennek hatására döntött a konfirmáció és az istentiszteletek látogatása mellett.

- A  gyerekeknek például fontosak az élmények, hogy megszeressék  a gyülekezetbe járást - osztotta meg tapasztalatát a lelkésznő -, a kamaszoknak pedig az elfogadó, korosztályi környezet. Itt a közös munka során  az  őket  feszítő nagy kérdések is előjöhetnek, csiszolódhat az önértékelésük, érlelődhet az identitásuk, és kiforrhatnak bennük életre szóló elhatározások.

És  hogy  még  mire  lehet jó az,  ha  a fiatalok - meg persze a felnőttek - nem (rom)kocsmákban,  vagy (kiber)kábulatban töltik az idejüket, hanem közösen gondolkodnak, kreatívan tevékenykednek, és Istent keresik?  Nos, erre csak annyit mondunk: a bányalovakat azért kellett  lecserélni a huszadik század  eleji walesi ébredés nyomán,  mert  a káromkodáshoz  szokott párák nem értették a  nagy számban megtért, immár szépen beszélő munkások  vezényszavait;  a rendőrök pedig -  bűncselekmények híján -  egyszerűen  dolog nélkül maradtak.

Címkék#hitélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!