Kultúra

2016.06.08. 19:00

Tárgyalkotók tárlata

Székesfehérvár - Mintegy 300 tárgyból válogatták össze a legszebb munkákat a Megyei Művelődési Központ-Művészetek Háza kiállítására.

Gábor Gina

A kézműves műhelyek vezetői, akik a tanítványaikkal együtt állították ki munkáikat a Mesterségek Házában : jobból Tolvaj Csaba (kosárfonó) Láng György (fafaragó), Sevella Zsuzsanna (játékkészítő), Gerebics Lajosné (hímző), Gulyás Antalné (szövő), elöl: Kováts Judit (kerámia) Kis Róbert (kosárfonó). A kiállításra nem tudott eljönni Sipos Tamás (bőrműves), valamint Bárány Mara (csuhéműves)

Tárlaton mutatják be ugyanis az idén készült munkáikat a házban működő kézműves műhelyek - a szövő, a hímző, a kosárfonó, a bőrtárgykészítő, a fafaragó, a kerámia, a csuhé és a játékkészítő szakkörök - tagjai. Lukács László néprajzkutató, a megyei értékbizottság tagja arról beszélt, hogy egyetemistaként azt tanulta: a népművészeti tárgyak előbb-utóbb csak a múzeumok polcain lesznek fellelhetőek. Ám aztán kiderült, a mesterek fogyatkoznak, de mindig akadnak követőik, akik visszacsempészik a népművészet, a fogyó múlt hagyományait az életünkbe. A tárgyalkotó hagyomány szerencsére tovább él: jelzik ezt az MMK-ban is töretlenül működő szakkörök, amelyekben a tagok őrzik a tradíciókat, és igazi értéket teremtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!